IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата валута на Facebook - симптом за недостатъците на банките

Традиционните финансови институции трябва да влязат в 21 век или рискуват да загубят почва за сметка на по-привлекателните алтернативи

08:15 | 20.06.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на пробивите в сигурността, речта на омразата и компроматните кампании Facebook си извоюва собствен скандален имидж в Силициевата долина. Новата блокчейн базирана валута на компанията - Libra, е странен избор да се промени този имидж. Тези дигитални активи са известни със своята волатилност и криминалност. Въпреки това срещата на големите технологични компании с финансовите иновации представлява предизвикателство за традиционните банки. Facebook се надява да експлоатира техните недостатъци, особено бавните и скъпи транзакции, пише Financial Times. 

Има основателни причини да останем предпазливи към Facebook, но цифровото разтърсване на банките е много закъсняло. Под регулаторния натиск Facebook се опитва да се преоткрие като частна криптирана мрежа. Изграждането на финансова система е съставна част от ангажимента на компанията да надхвърли отворената си платформа. Facebook иска да предложи опит, сходен с този, който приложението WeChat на китайската Tencent предлага, комбинирайки съобщения, снимки и покупки на единна платформа, само че в глобален мащаб.

Facebook обяви Libra като стейбълкойн (обезпечена – бел. прев.) валута, която е гарантирана с нискорискови активи, за да се избегне волатилността. Компанията заяви, че е създала нова блокчейн технология, която се надява, че ще подкрепи бързите транзакции на глобално ниво. Дъщерната на Facebook компания Calibra ще създаде „дигитален портфейл”, в който да се съхраняват Libra „монетите” с цел валутата да се използва и в офлайн търговията на дребно.

Дигитален конкурент от средите на големите технологични компании е кошмарът на старата гвардия във финансите. Facebook казва, че паричните трансфери чрез Libra ще бъдат бързи и евтини. Това би подкопало транзакционните такси на баните, особено в международен план. Може централните банки да принудят финансовите институции да снижат космическите си цени, за да могат да се конкурират с дигиталните фирми.

Libra също така показва увеличеното влияние на блокчейн технологията в банковата индустрия. През февруари американската банка JPMorgan Chase обяви JPM Coin – стейбълкойн, вързан към долара.

Експериментите обаче не винаги дават окуражителни резултати. Миналия месец Бундесбанк заяви, че нейният опит с блокчейн транзакциите се е оказал по-бавен и по-скъп от традиционните методи. Остава да видим дали блокчейн технологията може да се справи с милиардите ежедневни транзакции без забавяне.

Системата ще даде на Facebook достъп до почти нямаща равна на себе си съкровищница от финансова информация. Въпреки че Calibra обеща на клиентите си да не предоставя данните им за рекламни цели, историята на Facebook в тази област поставя съмнения.

Дори системата да е успешна, има други поводи за безпокойство. Трябва да се отговори на въпроса дали Libra e финансов актив. Ако е такъв, то той би трябвало да се регистрира в Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. Facebook също така ще трябва да демонстрира как смята да се справи с прането на пари. Без щателни проверки Libra може да се превърне в привлекателна платформа за престъпници.

Амбицията на новата валута за трансгранични трансфери също така заплашва правителствата, ако плащанията се осъществяват не в националните им валути, а в Libra. Трудно е да се даде пълно доверие на Libra, като проект на компания, чийто ангажимент към потребителите бе в най-добрия случай второстепенен.

По-малките играчи показаха, че могат да причинят сътресения на закостенялата банкова система. Компания с размерите на Facebook и нейната социална инфраструктура може да бъде много пъти по-мощна. Традиционните банки трябва да влязат в 21 век или рискуват да загубят почва за сметка на по-привлекателните алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 3
scott
преди 4 години
Какви времена настанаха....секи ден се забавлевам!Първо, преди неколко дни кукловодите си признаха каква е целта на световната финансова система - цитирам: "ФЕД ДА МОЖЕ ДА ХАРЧИ КОЛКОТО СИ ИСКА". Сега, днеска, показва и как искат да го направат - понеже нема да е с хиперинфлациа, ше позволиме на секи да парви пари от нищото, непокрити с нищо, но контролирани от правителството на САЩ и изземващи стойнос от севтъ чрез сека транзакциа. А това е старата идеа на Хитлер за фалит на великобринатиа чрез наводневане с фалшиви пари. Забавата руулз! ФЕД НА БУТОНА, СИЧКИ ГО ГЛЕДАТ У ЗАХЛАС И СИ ДАВАТ И ПОСЛЕДНИА ЗАЛЪК ХЛЕБ. НОГО Е ЗАБАВНО. АЗ ПО-ГОЛЕМИ ЗОБМИТА от чевекобройките нема да познавам, ако успеят да ги накарлат да прават това. Ама има и друг край. "Яко явтомате певают машинке"....Забавно ми е бе! И търсим спасение в класическата финанцова теориес. 1/3 , злато, 1/3 у имот, 1/3 кеш. Дано поне изкарам пари за залъке леб така. Гответе се, ей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Направиха му реклама, че цената е топ.Кое ще рече, че ЦРУ ще кешира ида чакаме Майдан, цветна революцийка, нещо в или около Иран....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 4 години
хахаха, още не е. печатницата го държи жив, но ти защо се беше покрил докато падаше цената му ??? или викаш при теб смелостта е сезонно явление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
abdul
преди 4 години
балъченце, умря ли биткойна, че не съм го гледал скоро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
Kikaha2
преди 4 години
Банките ще изчакат всичко да се сгов*яса и ще предложат новата система...като Феникс от пепелта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 12
Sakamano
преди 4 години
Не обвинявам Фейсбуковци че са открили обещаваща бизнес възможност и са се пробвали. Въпросът е защо банките досега не направиха нищо? Блокчейн съществува над 10 години и отдавна си е доказала предимствата. След като го проспаха, сега да не се оплакват, че ги изместват от пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 15
Sokratus
преди 4 години
Абата, видя се, че не знаеш английски, а езика на твоя господар знаеш ли?Или и там си говорите с империалистическото приложение google translate?Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Не ми се хили малоумно.жетон, символ, признак, белег.... нещо за спомен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 4 години
токен в превод е жетон, неграмотно ко..пеле :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Как завършва тази статийка:История на парите златните регулатори, 19.06.2019, Автор: Tavex"...Към началото на 19-ти век вече няма нужда от златните регулатори. Повечето от недостатъците на старата нестандартизирана парична система са премахнати. Хартиените пари до голяма степен са изместили златните монети и почти няма случаи, в които търговците да се притесняват от фалшификати или негодни монети. Що се отнася до по-дребните сребърни монети, те в крайна сметка са заменени от токени символични монети, стойността на които се диктува не от металното им съдържание, а от обещанието на емитента да ги изкупи обратно на фиксирана цена. Макар че времето им вече е отминало, златните регулатори остават свидетелство за голямата човешка изобретателност в сферата на паричната система."Токен = обещаниеТокен в превод = белег.Чий белег?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още