IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните болници намаляват просрочените дългове с над 30 млн. лева за 1 година

Най-много намаляват просрочените задължения на Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания

16:40 | 19.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Просрочените дългове на болниците с над 50% участие на държавата намаляват с над 30 млн. лева за периода 31.03.2018 г. – 31.03.2019 г., съобщават от Министерството на здравеопазването.

До 31 март 2018 г. те са били 158 387 000 лв., а към края на март 2019 г. вече са 128 163 000 лева, отчита Министерството.

За една година понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, отчитат от ведомството на Кирил Ананиев. Най-голямо е намалението за болниците със 100% държавно участие в капитала – 29%, показват още данните на здравното министерство.

Според министерството намалението на просрочените задължения е в резултат от спазването на единния стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, който екипът на Министерството на здравеопазването въведе през миналата година.

Най-много намаляват просрочените задължения на Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания – с малко над 8 млн. лева. С 4 млн. лева се свиват дълговете на онкологичната болница, а с между 3 и 4 млн. лева – на болниците „Царица Йоана“ (ИСУЛ), „Проф. Д-р П. Стоянов“ в Ловеч и „Д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора, която е и най-задлъжнялата в национален мащаб.

Институтът по спешна медицина „Пирогов“, който е на трето място по просрочени дългове с 14,373 млн. лева, ги намалява с 405 хил. лева за периода. Александровска болница, която е непосредствено след „Пирогов“ също с просрочени дългове за над 14 млн. лева, ги е намалила с малко над 1,7 млн. лева.

Без никакви просрочени дългове са болница „Св. Екатерина“ в София, ендокринологичната болница „Акад. Иван Пенчев“, болницата за лечение на инфекциозни заболявания „Проф. Иван Киров“, университетската многопрофилна болница „Георги Странски“ в Плевен, Специализираните болници за рехабилитация – национален комплекс, болницата в Кюстендил, „Св. Анна“ (Окръжна болница) в София и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още