IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви санкции срещу Турция заради спора със сондажите в Средиземно море

Преговорите с Анкара за членство в блока, както и за промените по митническото споразумение с ЕС са замразени

19:30 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще обсъди възможността за налагане на ограничителни мерки срещу Турция заради сондажната ѝ дейност в югоизточните части на Средиземно море – ход, който може допълнително да обтегне отношенията между Анкара и Брюксел. 

По време на среща в Люксембург във вторник европейските външни министри поискаха от ръководството на блока позиция за прилагане на „подходящи мерки“ спрямо Анкара, става ясно от съвместно изявление на 28-те страни членки. Това може да постави основите за санкции срещу компании и частни лица, свързани със сондажните дейности, съобщава Bloomberg.

Правителствата също така подчертават, че преговорите с Анкара за членство в блока, както и за промените по митническото споразумение с ЕС са замразени.

Сондажите край бреговете на Кипър ще имат „сериозни, незабавни, отрицателни последствия“.

Турция и Кипър са в конфликт заради офшорните газови резерви в източните части на Средиземно море, като Анкара оспорва настояването на Никозия, че те са част от нейната изключителна икономическа зона. Турция вече изпрати плавателни съдове, които да проучат региона, като според Кипър това е нарушение на суверенитета на страната, като заплашва да се стигне и до заповеди за задържания.

Това е и поредният повод за напрежение между Запада и Турция в редица оласти, вариращи от принципите на демокрацията до решението на Анкара да купи руски противоракетни системи С-400, които според Вашингтон могат да компрометират системата за сигурност на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още