IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват сесията разнопосочно в очакване на решението на Фед*

Не се очаква централната банка да направи промени в паричната си политика

18:11 | 19.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията в сряда разнопосочно, слагайки край на едномесечното рали в момент, когато инвеститорите очакват новото решение на Федералния резерв за паричната политика, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 42 пункта към стойността си и достига ниво от 26 508, 07 пункта. Широкият измерител S&P 500 остава непроменен на равнище от 2917,97, а технологичният показател Nasdaq Composite е на червена територия със спад от 0,11% до ниво от 7945,20 пункта.

Фед трябва да обяви решението си по-късно днес. Няма очаквания, че централната банка ще направи промени в паричната си политика, но инвеститорите ще следят за сигнали дали Фед ще понижи лихвите по-късно тази година. Гуверньорът на банката Джером Пауъл ще даде пресконференция след съобщението.

Трейдърите очакват облекчаване на паричната политика още през юли. Те също така залагат на понижаване на лихвите през септември и декември, сочи инструментът FedWatch на CME Group.

В последно време индексите не се представят добре в дните, когато Фед обявява решенията си за паричната политика. S&P 500 е отбелязал спад в девет от последните десет дни на новини от централната банка, сочат данни на Bespoke Investment Group.

Очакванията за снижаване на лихвите помогнаха на пазара да отбележи ръст този месец. Преди началото на сесията в сряда S&P 500, Dow и Nasdaq са регистрирали повишение от най-малко 6% от началото на юни.

Очакванията за понижаване на лихвите се засилиха на фона на притесненията в областта на търговията и слабите икономически данни.

Заседанието на Фед ще се проведе, след като Bloomberg News съобщи, че Белият дом е търсил начин да отстрани Пауъл от поста му по-рано тази година. Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет, обаче заяви пред репортери във вторник, че Тръмп не планира да свали Пауъл.

Но в отговор на въпрос във вторник дали иска отстраняването на гуверньора на Фед от поста му американският президент каза: „Нека да видим какво върши“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,091% и 2,568%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 97,48 пункта. Еврото поскъпва с 0,15% до 1,1209 долара, а паундът прибавя 0,53% до 1,2622 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява минимално с 0,01% до 108,43 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се възстановяват, след като изненадващият спад на американските доставки подкрепи нагласите на пазара. Запасите от американски суров петрол са се понижили с 3,1 млн. барела миналата седмица, сочат данни на Energy Information Administration.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 22 цента към стойността си до 62,36 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 26 цента до 54,16 долара за барел. Във вторник те отбелязаха най-големия си дневен ръст от началото на януари.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,3% до 1346,40 долара за тройунция. 

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още