IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският климатичен рог на изобилието

Различните парични коридори за инвестиции в климатичния преход ще се окажат достъпни най-вече за онези страни, които са изпълнили своите енергийни ангажименти до 2020 г.

22:00 | 19.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Зелените амбиции на Европа до голяма степен зависят от възможностите за финансиране на енергийния преход и дистанцирането спрямо изкопаемите горива. Но откъде в действителност биха могли да дойдат тези средства?

Въздействието на енергийната трансформация към нетни нулеви емисии на въглероден диоксид ще бъде положително за европейската икономика като цяло въпреки значителните допълнителни инвестиции, които са необходими, смята Европейската комисия в своята климатична стратегия за 2050 г., представена през ноември 2018 г., пише Euractiv.

Това включва положително въздействие върху икономиката „еквивалентно на 2% от БВП до 2050 г.“, заяви изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС).

Като цяло спестяванията от намалена сметка за внос на изкопаеми горива „ще възлязат на 2-3 трлн. евро за периода 2031-2050 г., освобождавайки ресурси за по-нататъшни потенциални инвестиции в модернизацията на икономиката на ЕС”, твърди Комисията. 

Преходът към чиста енергия също ще освободи около 200 млрд. евро годишно от разходите за здравеопазване и нетно увеличение на един милион работни места до 2050 г.

Като цяло инвестициите в енергетиката и свързаната с нея инфраструктура ще трябва да се увеличат до 2,8% от БВП годишно (в сравнение с 2-та процента днес), за да се постигне икономика с нулеви въглеродни емисии. , или около 520-575 млрд. евро годишно.

Откъде ще дойдат парите?

Според ЕК „частният бизнес и домакинствата ще бъдат отговорни за по-голямата част от тези инвестиции“, които се насърчават като част от инициативата на ЕС за устойчиво финансиране.

Но публичните средства също ще бъдат основен катализатор. Комисията предложи заделянето на минимум 25% от следващия дългосрочен бюджет на ЕС за финансиране, свързано с климата. Това е с 5% повече спрямо сегашните средства от бюджета, чийто размер е 20 на сто.

Увеличението от 206 млрд. евро до 320 млрд. евро за периода 2021-2027 г. ще бъде добре дошло за по-бедните страни от ЕС като България, Румъния и Полша, които понастоящем са силно зависими от замърсяване на въглищата за производство на електричество.

Преговори за дългосрочния бюджет

Тези финансови инструменти, включително регионалните фондове и така нареченият фонд „Справедлив преход“, понастоящем се обсъждат като част от следващия дългосрочен бюджет на ЕС - многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021—2027 г.

Малко вероятно е преговорите за бюджета да приключат през 2019 г., въпреки че голяма част от финансирането от други източници за следващото десетилетие ще зависи от това как ще приключат тези преговори.

През март Европейският парламент постигна съгласие по преговорите с регионалните фондове. Договорено беше да се изразходват поне 30% от сумата от 270 млрд. евро за борба с изменението на климата и изключване на инфраструктура за изкопаеми горива.

Някои страни от ЕС като Полша искат да премахнат енергийните си системи от въглищната енергия, като преминат към газ и желаят да последват примера на Великобритания, която наскоро постави рекорд за най-дългия период без изгаряне на въглища при производството на електроенергия след епохата на индустриалната революция.

Държавите членки на ЕС са по-възприемчиви към този аргумент от ЕП.

Като част от продължаващите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС, Европейският съвет е готов да позволи средствата да се изразходват за изкопаеми горива при някои обстоятелства.

Първоначално планирани да приключат през декември, тези преговори могат да продължат до 2020 г. За да даде тласък на преговорите по МФР, Комисията иска допълнителна среща на върха през септември, за да се опита да постигне одобрение на предложението.

Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Умнико на втора степен,Представките К,М,Г,Т и така нататък не се ползват с Байт, за да покажеш някакво количество. Пример1GB се отнася само за 1 гига байт информация. ?1G означава 1 гига евро!Не може да кажеш 1 гига байт евро!!!Следващият път да си влезнал в час!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
бих се съгласил тези теми да се обсъждат, понякога и в горещ дебат. но като знам за инвестицията на мр. Блумбърг, за новата му кампания срещу естествената природа, в полза на изкуствената природа, т.е. "т.е. дайте да унищожим това което имаме защото има голяма далавера в глобусното затопляне", казвам твърдо не. Европа има достатъчно въглища и филтриращи технологии, Европа има достатъчно вода за водни централи, атомната енергия е чиста, САЩ ще правят алтернативно доставяне на руския газ. това затоплистко насилие над народите на Европа трябва да спре. тези майстори на сайтове, конференции, филмчета, алабалистики трябва да се изпратят на борсата на труда и най-после света да си отдъхне от тази проказа политическа, глобалистическа, социалистическа. ако не искаме, ще стане, но с насилието на безмилостните закони на пазара и икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Ами не, по-добре Европа да си харчи милиардите за да хpaнтути путинcките олигарси и чaлмapите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
като човек свързан с образованието виж тази образователна статия :)))https://***.nationalgeographic.com/environment/global-warming/powering-the-future/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
досега са вложени няколкостотин милиярда , ще бъдат вложение поне 10 трилиона ... това е реалността импе :))) ... свиквай ... и тези пари ще бъдат взети като данъци и такси от фосилни горива за да ги вложат във възобновяема енергия :))) за да утрепат фосилните горива и бизнеса от тях ... гаден несправедлив живот , какво да го правиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Абе, безочливи порове - защо не кажете - колко ГБ бяха профукани досега и какъв е резултатът? 15% !!!! Това е делът на ВЕИ в енергийното потребление на Европа, като туряме вътре и енергията от водноелектрически централи !!! Всичко друго е слуз, газ, въглища и атомчета. Това е - това са ФАКТИТЕ !!! Въпреки всичките ви напъни, делът на ВЕИ още не може да догони делът на въглищата. И естествено - искате бизнесът и домакинствата да ви плащат безполезните напъни, нали? Колко гигабимберици още трябва да потрошите, преди да разберете безполезността на усилията си? Дано много преди това хората осъзнаят как ги ограбвате и ви изтрепят с камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още