IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да бъде суперсила, трябва й само воля

ЕС не разполага с голям военен потенциал, но има нещо точно толкова страховито - най-големият пазар в света

08:51 | 23.06.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Колко дивизии има папата?”, е популярен цитат от Сталин, с който той отказва да се съобрази с желанията на Ватикана. ЕС също не разполага с голям военен потенциал, но има нещо точно толкова страховито. Властта над най-големия пазар в света и една от най-големите централни банки дават на съюза търговска сила, съпоставима единствено с тази на САЩ, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Въпреки това Европа или не е наясно със своята собствена сила или се страхува да я упражни. Основният европейски инстинкт все още е да се третират търговията и финансите като икoномически средства за пазарен достъп и предвидими условия за бизнес, както и за работните места и доходите, които се очаква да ги последват. Европа не е склонна да използва своето икономическо влияние за осъзнати политически цели, което би изисквало поставянето под риск на търговските възможности в името на по-големи приоритети.

Този дребнав манталитет е свързан с нежеланието на Европа да погледне в очите променената Америка. Много европейски лидери живеят с надеждата, че нещата ще се нормализират, когато Доналд Тръмп напусне поста си, и се опасяват да не изгорят мостове чрез прекалена конфронтация. Грешно е обаче да се гледа на Тръмп като на временно отклонение. Дори американците да сменят своя президент през 2020 г., това, което се случи, може да се повтори.

Основите на глобалния ред, основан на правилата, бяха необратимо отслабени – от САЩ, които изгубиха интерес в него, и от Китай, който се опитва да подчини реда на своята доминация. От осъзнаването, че Европа е сама, европейските лидери трябва да преминат към лозунга „Европа над всичко” – не по тръмписткия начин, според който печалбата на едни е загуба за други, а чрез борба за система, в която всички, които споделят ценностите на съюза, могат да преуспеят. Това означава осъществяването на международна икономическа политика с изричната цел за оформяне на глобалните правила по подобие на Европа.

ЕС е най-близо до осъзнаването и реализирането на потенциала си на суперсила в областта на търговията. Съюзът се придвижи към налагането на свои собствени екологични, трудови и инвестиционни правила в търговските споразумения. Европа обаче може да спечели повече, ако направи завой от предимно меркантиланта си търговска политика към геостратегическа, която цели да засили европейския отпечатък върху това как се управлява света.

Например, ЕС може да синхронизира в много по-голяма степен търговската си политика с климатичната. Европа не трябва да се свени да налага въглеродни данъци върху вноса от страни, чииято политика в областта на въглеродните емисии не е толкова стриктна. Търговската политика също така трябва да затвърждава властта на Брюксел, разширявайки допълнително европейските регулации.

Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 6
Стефчо
преди 4 години
май ти е вече време да се изнасяш по посока на сайтчето на червенобузия усвоител на грантове от Америка за България откъдето си се пръкнал ти и твоите разклонения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Жабешко лице бил много принципен на приказки. Разбира се, днес това е лесно - нали никой не го заплашва с репресии. През социализма сигурно щеше да е по-нисък от тревата. А това, че нарича другите болшевици не доказва, че той не е. Щом иска да върне границите в Европа които паднаха след комунизма, значи е точно такъв човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Ти си болшевик и до днес и даже не го осъзнаваш. Промиването на мозъци си е свършило работата. Който заменя свобода за комунизъм и прием във ВУЗ е обречен да умре в комунистическата система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си останал на родово-общинно ниво. Мечове, ниви, оране, б'ахти примитивите дето пишете в Инвестора. Китай и Индия нямат спечелена една война, затова са и по една трета от населението на света. Разбра ли примитив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
Ахам "Тези които имаха глупостта да изковат от мечовете си плугове сега орат нивите на тези които си запазиха мечовете"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Това с дивизиите приключи отдавна. Има един с много дивизии и собствения му народ вече се чуди какво да го прави. Позна за путин става въпрос : "Президент провел эффективное шоу в рамках ставшей уже традиционной парадигмы ручного управления. Мероприятие было неплохо организовано и сам Путин продемонстрировал хорошую форму. Проблема только в том, что сама по себе парадигма эта все меньше соответствует общественному запросу. Люди все больше понимают, что ручное управление себя исчерпало в рамках этой модели на одну решенную проблему приходится 10 новых нерешенных, а значит, нужны какие-то системные шаги по изменению самой политической модели."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Когато на Европа и трябват енергоресурси си ги купува или заменя примерно за БМВ-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Прав си, ходил съм на манифестации и съм развявал знамена, но не по мое желание, а защото от училище ни водеха под строй. Само за сведение, ако откажеш да участваш - намаляват ти поведението, изключват те от комсомола и след като завършиш не те приемат във ВУЗ, нито си намираш свястна работа. Много вероятно и родителите ти да си имат неприятности. Тъй че благодаря за коментара, Жабешка уста, но няма нужда вчерашен xaпльо да ми обяснява що е комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Защото гледаш към миналото и донякъде - настоящето. Да не се извъртят така нещата, че ще са важни Литий6 и Тория, които в последствие да се окаже, че ги има :D А то ги има де, понеже ги има... навсякъде. По голям проблем се очертават редкоземните елементи и технологията за сепарацията им. Тук вече гредата е по-голяма.P.s. не случайно ITER и стелатора са в Европа. И изведнъж последните се оказват първи :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Стефчо
преди 4 години
Колкото дивизии има папата, толкова дивизии има Юнкер. Т.е. николко. Без армия, ликвидация на американските военни бази, собствена полиция, прокуратура, съд, гранични войски и пр. задължителни атрибути на държавност ще си остане само едно географско понятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още