IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадените в България заявления за убежище намаляват през първото тримесечие

Мигрантите в ЕС се увеличават за периода януари-март заради наплива на граждани на Венецуела и Колумбия

16:59 | 20.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Общо 310 са подадените през първото тримесечие на годината заявления за убежище в България от мигранти, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. От тях 285 или 92% са първи поред, сочат още данните.

В сравнение с последните три месеца на миналата година първоначалните заявления намаляват със 74%, а на годишна база – с 3%, отчита Евростат.

Най-много са заявленията от мигранти от Афганистан – 120. Следват подадените заявления от мигранти от Сирия – 90, Ирак – 30, Иран и Пакистан – с по 10.

Като цяло в Европейския съюз (ЕС) броят на подадените първи заявления за убежище се увеличават с 10% през първото тримесечие спрямо последното на миналата година и с 4% на годишна база до 157 970. Общият брой заявления достига 174 765, т.е. първоначалните са 90% от всички.

Най-много са подадените заявления за убежище от сирийци – над 17 хил., следвани от мигранти от Венецуела – почти 11 хил., Афганистан – също почти 11 хил., Ирак – над 8 400, Нигерия – над 6 300.

Броят на заявленията е почти колкото е бил през 2014 г., годината преди пика в миграционната криза, който беше през 2015 и 2016 г., отбелязва Евростат.

Като цяло увеличението на заявленията идва от наплива на граждани на Венецуела да търсят убежище в ЕС, отчита статистическата служба. Намаляват значително подадените заявления от граждани от Сирия, Ирак и Еритрея, сочат още данните.

В Хърватия, Унгария, Италия и Латвия се наблюдава значителен спад на подадените заявления за убежище. В Литва и Испания се наблюдават най-големи ръстове – около 3 пъти, заради наплива на граждани от някои страни от Централна Азия (т.нар. бивши руски републики) и Русия в Латвия и на Венецуела, Колумбия и Никарагуа в Испания.

Германия продължава да приема най-голям дял от мигрантите в ЕС – над една четвърт през първото тримесечие на годината. Следват Франция, Испания, Гърция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още