IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд се споразумя да купи българските активи на ЧЕЗ за 335 млн. евро

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи, посочват от холдинга

19:34 | 20.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Еврохолд България</em></p>

Снимка: Еврохолд България

Българското холдингово дружество Еврохолд България се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България срещу сумата от 335 млн. евро.

Двете страни са подписали договор днес, посочват от българското дружество. 

Еврохолд ще финансира сделката чрез комбинация от собствен капитал и кредит, като компанията вече е подписала мандат с две големи инвестиционни банки, които да обезпечат необходимия заемен капитал.

Дружеството вече е сформирало и консултативен съвет от експерти с опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга.

Освен това Еврохолд се е договорила управлението на ЧЕЗ България, в това число и изпълнителният директор, да остане е компанията, за да се гарантира плавен преходен период в мениджмънта.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи, информират още от холдинга.

Investor припомня, че през април Комисията за финансов надзор (КФН) се самосезира и започна проверки в Еврохолд и в основни дружества от финансовия холдинг.

В началото на 2017 г. стана ясно, че ЧЕЗ Груп тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България. Активите на ЧЕЗ предизвикаха интереса на политическите партии. В предизборната кампания през 2017 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако спечели изборите и сформира правителство, ще опита да изкупи обратно инвестицията на ЧЕЗ у нас.

ЧЕЗ Груп навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 г. германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга чешка компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската EVN пък е собственик на дружествата в останалата част от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
evtimvz
преди 4 години
Това е добра новина. Работя с ЕВРОФИНАНС и са много коректни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още