IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа приключиха с ръстове след решението на АЦБ да не променя лихвит

Акциите на германския кредитор Deutsche Bank поевтиняха с 2,7 на сто на фона на разследването от страна на ФБР относно подозрения за пране на пари

19:59 | 20.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Европа завършиха днешната сесия на зелена територия, след като по-рано днес Английската централна банка (АЦБ) заяви, че запазва непроменени основните лихвени проценти, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,36% към стойността си, като завърши деня на ниво от 386,16 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,38 на сто до 12 355,39 пункта.

Френският бенчмарк CAC напредна с 0,31% до 5535,57 пункта. 

Британският измерител FTSE отбеляза повишение от 20,90 пункта, или 0,28 на сто, до 7424,44 пункта.

Ръководството на АЦБ очаквано гласува единодушно с 9 на 0 да запази водещата лихва на ниво от 0,75%. Централната банка също така понижи прогнозата си за икономиката на страната до нулев растеж през второто тримесечие от предходната прогноза за 0,2% ръст.

АЦБ повтори насоките си за ограничено и постепенно увеличаване на лихвените проценти, но също така се присъедини към останалите водещи централни банки, признавайки, че е налице отслабване на глобалните икономически прогнози.

От друга страна Bloomberg съобщи, че британските продажби на дребно отбелязват спад за втори пореден месец, прибавяйки към доказателствата, че икономиката в страната губи инерция.

европа европа

Обемът от стоки, продадени в магазините и онлайн през май, е спаднал с 0,5% на месечна основа, след като отчете понижение от 0,1% през април.

Продажбите, изключващи автомобилното гориво, са се понижили с 0,3%.

Отново във Великобритания, Борис Джонсън, едно от лицата на Brexit, остава безапелационен лидер за поста на нов британски премиер, след като отново застана начело в поредния кръг на гласуването за председател на управляващата Консервативна партия.

Досега във всяко едно от гласуванията Джонсън увеличава подкрепата за себе си – 114 от 313 гласа при първия вот, 126 при втория, 143 при третия и 157 днес, на четвъртия вот.

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че ще се необходими допълнителни стимули за икономиката на ЕС, подчертавайки, че продължаващите рискове изискват това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още