IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Великобритания стана двубой – Борис Джонсън срещи Джереми Хънт

Джонсън продължава да увеличава своите гласове на всеки следващ кръг на избори

21:30 | 20.06.19 г.
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Поддръжникът на кампанията за Brexit Борис Джонсън и Джереми Хънт, някога опонент на идеята за напускане на Европейския съюз (ЕС), са последните двама политици в надпреварата за премиерския поста на Великобритания, заеман все още от Тереза Мей, съобщава Ройтерс.

Въпреки поредицата от скандали в миналото и критиките относно неговото внимание върху детайлите, Джонсън доминира в надпреварата, откакто Мей обяви, че ще се оттегли, след като не успя да прокара сделката за Brexit в парламента. 

В петия кръг на гласуване на консерваторите беше елиминиран министърът на околната среда Майкъл Гоув. От своя страна Джонсън успя да спечели със 160 гласа от общо 313, докато Хънт получи подкрепата на 77.

55-годишният Борис Джонсън, който има зад гърба си осемгодишен стаж като кмет на Лондон, се очертава като единственият кандидат, който може да достигне до завършек на процеса Brexit на 31 октомври, докато се бори с партията на Найджъл Фараж – Brexit и лейбъристите, водени от Джереми Корбин.

Джонсън продължава да увеличава своите гласове на всеки следващ кръг на избори за премиер. Той започна със 114 гласа, след което спечели 126 на втори кръг, 143 на трети и 157 гласа в четвъртия етап.

Сега, около 160 хил. члена на Консервативната партия ще гласуват кой ще бъде техния нов лидер и следващ министър-председател на Великобритания до края на юли.

Джонсън обеща да изкара страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка. Блокът заяви от своя страна, че няма да предоговаря споразумението, което Тереза Мей успя да постигне с Брюксел още през 2018 г. и което беше отхвърлено многократно от британския парламент.

Споразумението за Brexit, както е известно, се състои от две части. Първата включва договорките за оттегляне, а втората - политическата декларация, която очертава намеренията на двете страни, когато стартират преговорите за бъдещите им отношения.

Сделката на Мей за оттегляне съдържа т.нар. „предпазен механизъм“ за Северна Ирландия, който без да навлиза в подробности, има за цел да предотврати връщането на границата между двете Ирландии. Това е основният проблем за искащите “твърд” Brexit консерватори, тъй като той няма крайна дата, което ги кара да твърдят, че всъщност Великобритания ще остане свързана с ЕС и след раздялата помежду им.

Джонсън обаче смята, че може да промени "предпазния механизъм", докато ЕС твърди обратното. Всъщност той би могъл да получи по-нататъшни ангажименти от блока в политическата декларация, което в последствие да представи като огромна победа пред законодателите във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още