IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска 50 млн. евро помощ за производителите на говеждо месо в Ирландия

Секторът може да се възползва от общо 100 млн. евро с националното съфинансиране, за да преодолее загубите заради продължителния период на ниски цени

23:52 | 20.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) са се съгласили с предложение на Европейската комисия (ЕК) да предоставят 50 млн. евро на ирландските производители на говеждо месо заради несигурността на пазара и безпрецедентния и продължителен период на ниски цени, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Средствата могат да бъдат удвоени с национално съфинансиране, т.е. бюджетът на помощта да достигне 100 млн. евро, уточняват от Комисията в съобщението си.

Тази извънредна мярка, предоставена в рамките на общата организация на пазара на Общата селскостопанска политика (ОСП), ще предложи подкрепа на засегнатите ирландски фермери.

Според изчисления на ирландските служби фермерите в страната са изгубили около 100 млн. евро.

Ирландските власти ще трябва до края на юли да разработят критериите съгласно определена рамка за отпускане на помощта. Една от ключовите цели следва да бъде осигуряването на дългосрочната жизнеспособност на сектора, например чрез развитие на нови пазари, прилагане на схеми за качество или подобряване на екологичната устойчивост на земеделските производители.

Секторът за говеждо и телешко месо в Ирландия е голям и силно зависим от износа. Пет от всеки шест тона произведено говеждо месо се изнасят и почти 50% от този износ са за Великобритания. Несигурността около излизането на Острова от ЕС оказва натиск за намаляване на цените, което допълнително влошава положението на производителите на говеждо месо в Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още