IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери се отказаха от досегашните фаворити за председател на ЕК

Амбицията да се обвърже изборът на председател с резултатите от евроизборите остава настрана в полза на по-традиционното договаряне

08:24 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейските лидери по време на вчерашната си среща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейските лидери по време на вчерашната си среща. Снимка: Ройтерс

Европейските лидери отхвърлиха официалните кандидати, които досега доминираха надпреварата за следващ председател на Европейската комисия и ще започнат отначало своето търсене по-малко от две седмици преди своя краен срок.

По време на срещата на върха в Брюксел, която завърши в ранните часове на петък, лидерите са установили, че нито един от тримата фаворити за поста няма да може да спечели одобрението на Европейския парламент, посочват официални представители на блока пред Bloomberg.

Лидерите са уговорили нова среща на 30 юни в опит да намерят решение на въпроса.

Задънената улица, в която се намира процесът по избор на нов председател на ЕК, поставя в неизвестност и бъдещето на някои от другите ключови постове в съюза, които се овакантяват тази година, сред които и този за управител на Европейската централна банка (ЕЦБ).  Това също така означава, че амбицията да се обвърже изборът на председател на ЕК с резултатите от евроизборите ще бъде оставена настрана в полза на по-традиционното договаряне.

„Не се намираме в точката, в която ми се иска да бъдем“, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред репортери след разговорите. „Сега трябва да приемем ситуацията такава, каквато е“, допълни тя.

Възелът на преговорите се заплете около настояването на Меркел за избор на германския дясноцентристки кандидат от Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер въпреки опозицията на другите партии и на някои европейски лидери. И макар партията да е най-голямата политическа група в следващия Европейски парламент, то фрагментирането му означава, че ЕНП ще се нуждае от подкрепата на поне две други политически сили, за да бъде избран Вебер на поста.

 „Процесът беше блокиран, тъй като политическите семейства смятат, че първоначалните споразумения им дават определени права“, заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата. „Тези ангажименти бяха отменени тази вечер и това позволи на процеса да бъде подновен“, допълни той.

Европейските лидери сигнализираха, че искат да се спрат на име преди ЕП да поднови работата си на 2 юли след прекъсване заради изборите, тъй като няма да имат толкова място за маневри, ако парламентът си избере председател, преди те да са стигнали до решение. Постът на председател на ЕП, също като този на председател на ЕК, е част от няколкото високопоставени европейски длъжности, около които се върти политическата игра за влияние и баланс на силите в блока, като целта е да има баланс между различните партии и различни групи държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още