IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът с Иран: Как се стигна до тук и какво следва

Потенциалът за ескалация остава висок

08:46 | 21.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Това е инцидент, който се вписва в предисторията на една война. Защото показва колко високо е напрежението в Персийския залив и защото самият залив крие опасността от по-нататъшна ескалация. И понеже повдига въпроса за основните военни способности на двете страни, след като в четвъртък сутринта над Ормузкия пролив се сблъскаха два вида оръжия, които Иран и Съединените щати владеят най-добре - ракети и дронове, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че новината дойде в писмен вид, в думите на Хюсеин Салами се долавяше гордостта, с която главният командир на Иранската революционна гвардия обяви успешния обстрел на американски безпилотен самолет. Въздушният удар е предупреждение към враговете на Иран, пояснява той. „Те ще бъдат сигурни, само ако зачитат нашия суверенитет, нашата национална сигурност и националните интереси на великия ирански народ", се казва в изявление на ръководителя на мощните ирански паравоенни части, разпространено от информационната агенция Tasnim. „Ние не искаме война с други страни“, добави Салами заплашително, „но сме напълно и абсолютно готови за война“.

И досега потенциалът за ескалацията на този инцидент бе особено висок. За първи път от години Иран открито признава целенасочена атака на държавни ирански сили срещу американски военен обект. Това ни доближава много повече до война, отколкото всяко едно друго събитие от последните седмици. Напрежението се покачи, след като в началото на май Иран обяви, че ще престане да спазва важни разпоредби от ядреното споразумение с международната общност от 8 юли, освен ако страната не се възползва от икономическите ползи, предвидени в споразумението. Съединените щати изпратиха малко по-късно бойни единици в Персийския залив, след като правителството във Вашингтон заяви, че нападение срещу американските сили от страна на Иран или неговите съюзници е неизбежно. С обстрела на безпилотния дрон този четвъртък всъщност стана точно това - макар и при непредвидени обстоятелства.

Но нека дадем малко предистория.

През 2015 г. Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма, като се придържа към тежките санкции, наложени от страните, които се притесняват, че Техеран разработва атомна бомба. През изминалата година той продължи да спазва ограниченията въпреки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението и да въведе отново санкции на САЩ. Сега Иран заплашва да наруши знаковото споразумение, като надхвърли тавана на запасите от нискокачествен уран, ако Европа не предприеме действия за облекчаване на натиска от затягането на санкциите в САЩ. Напрежението продължава да нараства в региона, докато Тръмп обвинява Иран за редица атаки срещу петролни танкери в Персийския залив.

Bloomberg дава отговори на някои от по-важните въпроси по темата.

Какво предизвика хода на Иран?

САЩ засилиха икономическия си натиск върху Иран в началото на май, когато изтекоха изключения, които позволиха на осем правителства да купуват ирански петрол. Целта на администрацията на Тръмп е да доведе износа на ирански петрол, който представлява почти половината от продажбите на страната в чужбина, до нулата. Санкциите на САЩ вече вкараха иранската икономика в рецесия, а Международният валутен фонд прогнозира 6% спад през тази година след 4% миналата година. Понижението е сериозен удар по президента Хасан Рухани, който подкрепи ядреното споразумение като начин да се сложи край на изолацията на Иран и да се съживи икономиката.

Какво общо има обогатеният уран с икономиката?

Нищо общо, поне директно. Иран засилва обогатяването като начин да накара европейските страни в ядрената сделка да направят нещо, което да облекчи последиците от санкциите на САЩ. Тези страни - Франция, Германия, Великобритания и Европейският съюз - споделят желанието да ограничат ядрените дейности на Иран - чрез диалог. Също така Иран смята ограниченията на ядрената си програма за ограничение на суверенните си права, макар че винаги досега е отричал да се стреми към разработване на ядрено оръжие. Техеран имаше желанието да се придържа към ограниченията в замяна на облекчаване на санкциите, но оттеглянето на САЩ остави у иранците чувството, че са били лъгани.

Защо Доналд Тръмп се отказа от сделката?

Тръмп винаги е бил противник на споразумението с Техеран, макар и само защото бе договорено от Барак Обама. Той многократно говореше за „най-лошата сделка, сключвана някога", която не можела да попречи на Иран да разработва ядрени оръжия. Имало „окончателни доказателства", които президентът на САЩ все още не е представил. Тръмп оправдава отмяната на сделката на 8 май 2018 г. и с факта, че Ислямската република продължавала да работи по разработването на балистични ракети, които можели да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, дори и след международното споразумение. Ракетната програма на Техеран се сблъсква с критики не само от САЩ, но и от ЕС.

Режимът на Иран подчертава, че тя не нарушава нито ядреното споразумение, нито резолюция 2231 на ООН, която беше приета единодушно през юли 2015 г. в контекста на ядреното споразумение. В нея се казва: „Иран е задължен да не се занимава с дейности, свързани с балистични ракети, предназначени за използване на ядрени оръжия, включително изстрелвания с ползването на технологии за такива балистични ракети".

Иран твърди, че това не е строга забрана за тестване на ракети и също така отрича, че тестваните ракети могат дори да бъдат оборудвани с атомна бойна глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Българина има една много много хубава поговорка , но трябва да я спазва:"Който не работи, не трябва да яде" !Инвалидите ги изключвам от това, но доказани инвалиди които не могат да работят наистина, а не разни псевдо глухонями деца по Видинско......Това е простотията на псевдо системата в България .... някои работят а други ги мързи. Първите хранят вторите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
И да защо държавата трябва да се грижи за тези които ги мързи ?!Имам познати ровят по кофите за пластмасови бутилки... изкарват за 1 час на ден месечно 800-900 лв. Имат собствен апартамент дори и автомобил.1 лев осигуровка не внасят и ползват и помощи за бедни. ТОВА са мързели ! Имаше ги и през соца същите типове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
И двамцата доста сте се объркали. На всяка държава и трябва или ресурси злато, петрол и т.н. или добър бизнес (як капитализъм). Е шанса на България със сигурност е по добър при вариянт две. Просто нямаме нищо за вариянт едно. А да играем буфер на Русия да държим врага 1 седмица докато се окопитят не е работа :) За разлика от Путин,Мадуро и Ердоган ... Тръмп не мжое да си напечата долари и се радвайте,че е така. За да печата долари частната организация трябва да даде дълг на някого тоест някой да изтегли кредит и да си плаща 2% лихва. За това гущера владее защото не може всеки като доналд да си принтира доларите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
САЩ проспаха хипер секретното превъоръжаване на Русия със супер звукови ракети, които могат за отрицателно време да парализират армията им. По всяка вероятност разполагат и с оръжие, с което да им бъдат свалени сателитите. Не е нужно изстрелването на голям брой хиперзвукови ракети, Русия няма за цел да "изпари" цялото им население. Обаче, когато става въпрос за интереси и много пари, понякога политиците са готови да сключват сделки помежду си, както стана със Сърбия, която беше бомбардирана с мълчаливата благословия на Русия, която тогава финансово береше душа. Дали Иран ще преживее участта на Сърбия, ще видим, но при положение, че Русия с Путин вече не е това, което беше преди, едва ли ще продаде и предаде съюзника си. Видяхме случая със Северна Корея, където Тръмп се задоволи само с това да плаши гаргите и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Страх лозе пази ! Шега с Иран, Китай и Русия, Тръмп не трябва да си прави. САЩ е в предфалитно състояние, дори отдавна трябваше да са фалирали, ако 3 пъти не вдигаха тавана на дълга. Ся 4-ти път. Нито ФЕД, нито денонощната печатница на долари ще ги спаси, те затва не смеят вече да започват войни, щот нема пари. Една война да започнат и да я загубят, с тва иде им краят. Нямат друг избор, освен на валутни и търговски игри да играят, щот до там им стигат силите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Следва това, което каза Яков Кедми, ексшефът на спец. службите "Натив",отговорен за пренасочвнето на около МИЛИОН евреи от СССР не към САЩ, а към Израел:"Американците се почувстваха идеологически монополисти, настъпи ерата на господството на САЩ. Днес светът влиза в постамериканска фаза, това разтревожи Щатите: под заплаха се оказа главното достижение на САЩ либералният международен ред за това пише Россия 1.В момента Америка се връща на мястото си, счита политологът Яков Кедми.Според него, голяма е грешката да се счита за победа това, което се случи преди 27 години. По-скоро това беше доказателство за проблеми във вътрешния режим на СССР, но САЩ по навик си присвоиха заслугите.Цялата мощ на САЩ се формира на базата на бедите по целия свят. Преди Първата световна война тази страна беше длъжник. През 19 век там заминаваха неудачниците всички, които не успяха да намерят себе си в родината, неголяма част от тези, върху които имаше политичекси натиск. В Щатите се изработи порочна идеология, примитивен вариант на брутален капитализъм. Това се превърна в нова религия: няма друг бог, освен парите, и банката е неговият пророк.Върху тази религия се гради американското общество. Демокрация и свобода има само за тези, които имат пари. А държавата не е длъжна да се грижи за своите граждани, тя не трябва да се намесва.САЩ това е карикатура на европейската култура, заяви Кедми в програмата Вечер с Владимир Салавьов."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още