IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на единна визия – препъникамък за избора за наследник на Юнкер

Няма единна визия, защото вижданията на политическите семейства са много различни, коментира Любов Панайотова от фондация „Европейски институт“

14:03 | 21.06.19 г.
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Липсата на един основен победител след европейските избори затруднява избора за ключовите постове в европейските институции. Необходим е баланс на интереси и политически семейства. Трябва да имаме предвид, че пакетът, който се договаря, включва и избора на следващ председател на Европейския парламент. Това каза Любов Панайотова, Фондация Европейски институт, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Няма единна визия, защото вижданията на политическите семейства са много различни – искат се мерки по отношение на климата, социални права, силна икономика и ускорен растеж в еврозоната, Европа да бъде по-голям играч на световната сцена, защита на гражданите и гражданските свободи“.

Панайотова изтъкна, че победата на последните избори на Европейската народна партия не е толкова убедителна, за да може да се сформира традиционната проевропейска коалиция между нея и социалдемократите.

„Зелените са много сериозен фактор, който трябва да бъде в уравнението, както и либералите“.

Според госта лидерът на ЕНП Манфред Вебер губи позиции за следващ председател на Европейската комисия, като той не е бил и възможно най-добрият кандидат.

„Франция и Германия отдавна не са имали председатели на ЕК... Ако Германия трябваше да наложи своя кандидат за председателското място, той трябваше да бъде много по-силна фигура“.

Панайотова посочи, че остава скептична по отношение на възможността главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева да наследи на председателското място в ЕК Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още