IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Русия и Грузия отново ескалира, безредици избухнаха в Тбилиси

Посещението на руска делегация разпали обществения гняв и насърчи опозиционните партии да поставят политически искания

22:57 | 21.06.19 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политическа криза избухна с пълна сила в Грузия заради посещението на руска делегация и изказването на депутат от руската Дума на руски език от мястото на председателя на грузинския парламент. Опозиционните партии се опитаха да извлекат полза от обществения гняв, за да наложат по-широки политически искания.

В грузинската столица Тбилиси се стигна до сблъсъци между протестиращи граждани и полиция, която използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да спре разгневените тълпи, които щурмуват парламента. Ранените са над 250 души, предава Ройтерс.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин забрани на руските авиокомпании да летят до Грузия, считано от 8 юли.

Русия и Грузия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомня Ройтерс.

Ще раздели ли Грузия руската „пета колона“

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили прекъсна посещението си в Беларус заради размириците. В изявление тя посочи, че Русия е "враг и окупатор" и за ситуацията в страната е виновна руската „пета колона“, която може дори да раздели страната и.

Председателята на грузинския парламент Иракли Кобахидзе  днес подаде оставка. Коалиция от опозиционни партии настоява и за оставката на министъра на вътрешните работи, освобождаването на протестиращите, задържани предишната вечер, и преговори за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Участниците в протеста от тази вечер подкрепят тези искания, отбелязва информационната агенция.

Руското влияние в Грузия остава политически чувствителна тема. Опозицията обвинява управляващата партия, че е твърде кротка, когато става въпрос за конфронтация с Москва.

Опит за екстремистки преврат?

Междувременно в Москва депутатът Сергей Гаврилов – ораторът от грузинския парламент, разпалил обществения гняв, коментира, че в Грузия има очевиден опит да се извърши преврат и че екстремистките сили се опитват да превземат властта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че безопасността на Гаврилов и други членове на руската делегация е застрашена. "Всичко, което се случи вчера в Грузия, не е нищо друго, освен антируска провокация", каза Песков.

Грузия, през която минават ключови енергийни тръбопроводи, се надява един ден да се присъедини към Европейския съюз и НАТО - амбиция, която вбесява Москва, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 21 rate down comment 21
ABBA
преди 4 години
О неразумни.Народа се топи като ланският сняг.Бъдете си горди нероби.Следващото турско робство ще ви е за последно.Може да имате народ без държава, но не можете да имате държава без народ.А това, което е държало народа 500 години вече го няма.Останала е една обвивка.Където да отиде българина на Запад, бързо се интегрира, пак по същата причина.Имаше една песен:... когато се урариш, в решетките на свойта свобода ...Не след дълго ще видите, колко сте свободни и колко не сте роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Както във всяка страна има роби и свободни граждани. Интересно, защо българите роби афишират непрекъснато своето състояние и не вземат пример от българите свободни граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 15
Grosss
преди 4 години
Ние българите след като избрахме уж" по-добрият"господар да не мислите,чеживеем по-добре?Имало е шанс в миналото да не бъдем сега роби ,но каквода се прави съдба съдба историческа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 8
Grosss
преди 4 години
Робът си е роб независимо към кой господар ще се закачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 13
Solar Power
преди 4 години
Да не забравя да спомена,че не съм на издръжка от Русия и САЩ а от България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 17
Solar Power
преди 4 години
Интересно защо всички които са се борили за свободата на България имат много отрицателно мнение за Русия. Ще изброя малко от тях: Левски, Ботев, З. Стоянов, Каравелов .... да продължавам ли АББА :) И да аз еднакво НЕ харесвам Русия и САЩ и Турция и Германия. За мен България е на първо място ! А за теб и останалите минусари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 26
Solar Power
преди 4 години
За руския окупатор няма какво да се каже повече. Бяха и при нас и все още са тук....... Окупира България няколко пъти.АББА хубаво е да си припомниш думите на дякона ако си българин де :)"Никому не се надявайте - говореше той. - Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 37
korn
преди 4 години
Ква технология бе руски роб. Русия нападна суверенна и независима Грузия. Русия нахлу в Грузия и изби хиляди грузинци щото не искали да бъдат руски роби. Ако отидеш в Грузия и започнеш да възхваляваш Русия грузинците ще те разчекнат на площада бе еничер.Кой нормален човек ще иска да е Евроазийския съюз на Русия където три от пет държави са мюсулмански и петте са бедни,мафиотски изостанали катуни.Украинците са освободиха давайки хиляди жертви в борбата с руския окупатор който нахлу в суверенна и независима Украйна. Като се освободи и Беларус и Русия ще остане само с мюсулманските Таджикистан,Казакстан и други станове, а Путин и мюсулманския султан Ердоган ще се молят заедно в най голямата джамия в Европа построена от Путин за любимия си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 31
ABBA
преди 4 години
1. Същите технолози от Майдана.2. Подобна технология.3. Нали се сещате, че обикновена печатница не може да ви напечата най-различни плакати и агитационни материали за никакви количества и още по-никакво време !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още