IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобална организация прави първи опит за регулация на пазара на криптовалути

Работната група за финансови действия (FATF) ще изиска регистрация и контрол на фирмите, свързани с криптовалути, за да се избегне прането на криминални пари

23:18 | 21.06.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите за криптовалути ще станат обект на специални правила за предотвратяване на злоупотребите с цифровите валути и прането на пари, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на Работната група за финансови действия (FATF) – глобална организация, основана преди 30 години с цел борба с прането на пари.

Това е първият опит на световен регулатор да ограничи бързо растящия сектор на криптовалутите, коментира информационната агенция.

Работната група за финансови действия иска от държавите да затегнат контрола върху обмена на криптовалути, за да спре използването на цифровите валути за изпиране на пари.

Решението на FATF, в която влизат държави от САЩ до Китай и органи като Европейската комисия (ЕК), отразява нарастващата загриженост сред международните правоприлагащи агенции, че криптовалутите се използват за изпиране на доходи от престъпления.

Държавите ще трябва да регистрират и контролират фирмите, свързани с криптовалути, например борси и попечители. Те, на свой ред, ще са длъжни да извършват подробни проверки на клиентите и да докладват за подозрителни сделки,казва се в изявление на Работната група.

"Това ще позволи на нововъзникващия сектор на финансите да остане една стъпка пред нечестните режими, които търсят възможности за набиране и прехвърляне на средства без проследяване“, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на финансите на САЩ.

От Европол – европейската полицейска агенция, коментират пред Ройтерс, че все по-често криптовалути се използват за изпиране на криминални пари. "Това е риск, пред който всички сме изправени по целия свят", допълва президентът на FATF Маршал Билингсли. “Нациите трябва да напредват бързо. Това е неотложен въпрос“, заключава той.

Тази година Европол, след проведено международно разследване, е разпаднал испански наркокартел, който е изпирал парични средства с помощта на два крипто банкомата, машини, които издават криптовалути за пари в брой. С криптовалутите са правени трансгранични прехвърляния на средства и „разбиване“ на големи парични трансфери на малки суми, които е по-трудно да бъдат проследени. Разследването е водено включително и в „тъмната мрежа“, където плащанията се осъществяват и чрез по-анонимни криптовалути.

Решението на FATF идва в момент, в който централните банки изразяват все повече опасения за сектора на криптовалутите, определян от някои като средство за премахване на държавния контрол. Централните банки пък го смятат за потенциална заплаха за техния статут на гарант на финансовата система, посочва Ройтерс.

Тази седмица социалната мрежа Facebook предизвика вълна от критики от страна на регулатори и политици, след като разкри плановете си за собствена криптовалута – Libra. Трима европейски централни банкери заявиха след обявяването и, че криптовалутите могат да застрашат финансовата система или да бъдат използвани за изпиране на пари.

Инициативата FATF е първият опит за установяване на глобален подход в регулирането на пазара за търговия с цифрови валути, чийто обем се оценява на над 300 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 4 години
Тези бюрократи са се самозабравили.Прочетете в англоезичните медии какво всъщност предлагат. (Това е превод с много съкращения.)Те просто не разбират как работят новите безразрешителни закриващи технологии.Също така неострите им тикви не могат да проумеят, че тези регулации са театър на сигурността и че законите за KYC/AML/CFT са отишли твърде далеч и са застрашени личните данни на потребителите - на всяка стъпка трябва потребителите да си дават личните данни на някого. Какво може да се обърка?Балансът между правото на конфиденциалност (privacy) и борбата с престъпността е силно нарушен.Някой вярва ли, че корумпираните политици са спрели да взимат подкупи след като въведоха изискване доставчиците на платежни услуги и банки да играят театъра на сигурността (да събират лични данни за клиентите си и да ги карат да попълват декларации)?Политиците продължават по същия начин, защото много добре разбират, че театърът на сигурността не е пречка за тях.Помните ли скорошните протести за безсмислените бумаги, които счетоводните фирми и търговците "на едро" (всъщност търговци, които подават на други търговци) трябваше да пращат до ДАНС? Подобни бюрократични процедури ще се увеличават и познайте кой ще плаща за тях.Няма да ви се размине, ще си плащате за всичко това когато отидете в магазина да купите хляб, когато ползвате банкови услуги (месечните такси ще се увеличат, защото банките трябва да си компенсират разходите по театъра на сигурността и няма да допуснат тези разходи да са за тяхна сметка, вие ще платите за това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
" Такова количество биткойни не можеш да продадеш за минути, а веднага щом "автора" започне да продава, това моментално ще се забележи и цената ще се срине.--Точно така, затова се организира "ръст", за да може "Сатошито" да раздаде на всички офчици, по време на "ръста"... сего това наблюдаваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Няма никакъв таргет. Такова количество биткойни не можеш да продадеш за минути, а веднага щом "автора" започне да продава, това моментално ще се забележи и цената ще се срине. От срив на биткойна не печели никой. Единственият шанс "авторът" да си осребри биткойните е това да стане популярна и високо ликвидна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Но той досега не е продал нито един от тях.---Щото не го е докарал до таргета. "Автора" не мисли, че има само един адрес, който умишлено е оставил "да го гледа" Тълпата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Малко се отклонихме от темата, а именно, че регулациите в света на криптовалутите са загубена кауза. Противниците на регулациите са повече и по-умни от тези които се опитват да ги наложат, тъй че без съмнение ще намерят начини да ги заобиколят. Ако наистина искате да спрете криминалните пари - ударете престъпния бизнес като легализирате наркотиците и така му отрежете по-голямата част от печалбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
За пореден път демонстрираш невежество. Вярно, първите биткойни са били изкопани от "автора" и днес вероятно струват милиарди. Но той досега не е продал нито един от тях. Вероятно щото е пропуснал коментарите за зануляване. За да изпреваря следващия ти коментар - да, това се знае със сигурност. Блок веригата на биткойна е отворена и всеки може да направи справка за транзакциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Това не е тема за прости "ора кат тебе.Хабиш се напразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Както казах вече, "върха" могат да го нарисуват (а всичко е рисувано) до където си поискат, даже и в Елиът да го вкарат да отговаря... но раздаването на това, което е добито за 0 долара в началото (когато автора на тази пирамида си е бил сам със себе си мрежа и е кОпал на едно просто ЦПУ), тече с пълна сила. Къде ще оформят върха, зависи само от това - какъв е таргета, който иска да вземе "сатошито", ккато и от степенна на увличане на Тълпата...Говорят ли вече навсякъде за битият кон?! говорят! ЕИ това е сигналната лапма, да си държиш пръста на "копчето" - селл! Миналата година говореше ли някоъ за коня? Не... или се пускаха коментари за зануляване...а сега текат коментери за 100 хилки ... ха ха... луда работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Да беше погледнал първо движението на цената и че в момента е 3 пъти по-нагоре от дъното през декември. Като отвори темата за оФцeте, да ти кажа, че някои хора виждат възможности и са склонни да рискуват - понякога печелят, понякога губят, но поне играят. А oФците само гледат отстрани и блеят. Не отричам, че и аз не веднъж съм бил oФца и мога да ти кажа - това не е повод за хвалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Кво дъно бе ракетчик???Нямаш си и представа какво се случва, само плямпаш опорките на Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още