IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобална организация прави първи опит за регулация на пазара на криптовалути

Работната група за финансови действия (FATF) ще изиска регистрация и контрол на фирмите, свързани с криптовалути, за да се избегне прането на криминални пари

23:18 | 21.06.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите за криптовалути ще станат обект на специални правила за предотвратяване на злоупотребите с цифровите валути и прането на пари, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на Работната група за финансови действия (FATF) – глобална организация, основана преди 30 години с цел борба с прането на пари.

Това е първият опит на световен регулатор да ограничи бързо растящия сектор на криптовалутите, коментира информационната агенция.

Работната група за финансови действия иска от държавите да затегнат контрола върху обмена на криптовалути, за да спре използването на цифровите валути за изпиране на пари.

Решението на FATF, в която влизат държави от САЩ до Китай и органи като Европейската комисия (ЕК), отразява нарастващата загриженост сред международните правоприлагащи агенции, че криптовалутите се използват за изпиране на доходи от престъпления.

Държавите ще трябва да регистрират и контролират фирмите, свързани с криптовалути, например борси и попечители. Те, на свой ред, ще са длъжни да извършват подробни проверки на клиентите и да докладват за подозрителни сделки,казва се в изявление на Работната група.

"Това ще позволи на нововъзникващия сектор на финансите да остане една стъпка пред нечестните режими, които търсят възможности за набиране и прехвърляне на средства без проследяване“, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на финансите на САЩ.

От Европол – европейската полицейска агенция, коментират пред Ройтерс, че все по-често криптовалути се използват за изпиране на криминални пари. "Това е риск, пред който всички сме изправени по целия свят", допълва президентът на FATF Маршал Билингсли. “Нациите трябва да напредват бързо. Това е неотложен въпрос“, заключава той.

Тази година Европол, след проведено международно разследване, е разпаднал испански наркокартел, който е изпирал парични средства с помощта на два крипто банкомата, машини, които издават криптовалути за пари в брой. С криптовалутите са правени трансгранични прехвърляния на средства и „разбиване“ на големи парични трансфери на малки суми, които е по-трудно да бъдат проследени. Разследването е водено включително и в „тъмната мрежа“, където плащанията се осъществяват и чрез по-анонимни криптовалути.

Решението на FATF идва в момент, в който централните банки изразяват все повече опасения за сектора на криптовалутите, определян от някои като средство за премахване на държавния контрол. Централните банки пък го смятат за потенциална заплаха за техния статут на гарант на финансовата система, посочва Ройтерс.

Тази седмица социалната мрежа Facebook предизвика вълна от критики от страна на регулатори и политици, след като разкри плановете си за собствена криптовалута – Libra. Трима европейски централни банкери заявиха след обявяването и, че криптовалутите могат да застрашат финансовата система или да бъдат използвани за изпиране на пари.

Инициативата FATF е първият опит за установяване на глобален подход в регулирането на пазара за търговия с цифрови валути, чийто обем се оценява на над 300 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
Който е бил купил през 2010-2012, купил ... сега вече всичко е свършено и ще се "раздава на върха" на оФцете ... като върха може да го нарисуват до където си поискат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Като ще проверяват всичко и всички, то става като форекса - дериват. Какво му е интересното?! В тая пирамида, ккато и при всяка друга, печели самият т.н. "Сатоши", т..е. глобалните лихвари, които 2009 пустаха коня, за да рестартират Системата, която вече не работи през Лихвата и фиата.Това е реалната картинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
kolojiko
преди 4 години
Къде го видя това дъно незнам. 10000 си е прична цена за момента. И ще качи бая при такава печатница навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
Айде честито ви ново дъно!Няма аткаркция вече в битият кон, то стана фиат, самоче с неудобството, че не можеш да си го сложиш в джоба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още