IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще номинира Марк Еспър за министър на отбраната

Предшественикът му Патрик Шанахан оттегли кандидатурата си за титулярен министър на отбраната във вторник

09:23 | 22.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще предложи Марк Еспър за министър на отбраната на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Еспър, който в момента е министър на сухопътните сили, ще стане и.д. министър на отбраната в неделя.

Предшественикът му Патрик Шанахан напусна Пентагона в петък. Той оттегли кандидатурата си за титулярен министър на отбраната във вторник, преди още тя да бъде разгледана от Сената.

Еспър е ветеран от армията, който е служил в първата война в Ирак. Той има опит и като съветник по националната сигурност на Капитолия, както и като лобист на отбранителната индустрия.

Тръмп номинира за министър на сухопътните сили досегашния заместник-министър Райън Маккарти.

Кандидатурата на президента за министър на отбраната трябва да бъде утвърдена от Сената. Постът е вакантен от началото на годината след оставката на Джеймс Матис.

В TwitterТръмп коментира кандидатурата на Еспър, като заяви: "Познавам Марк и нямам никакви съмнения, че той ще свърши фантастична работа!" По-късно пред журналисти той определи Еспър като много опитен и запознат с нещата, "за които ние говорим от много дълго време".

Работата на Еспър като лобист обаче предизвика и критики към номинацията му. Той има седемгодишен стаж като вицепрезидент по връзките с правителството в отбранителната компания Raytheon. Организацията "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" изрази опасенията си, като припомни, че Raythеon наскоро е спечелила държавни поръчки на стойност стотици милиони долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още