IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия трябва да се бори с крайнодесния екстремизъм

Канцлерът призова международната общност да намери мирно решение за Иран

18:39 | 22.06.19 г. 4
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел зави, че страната трябва да се бори твърдо с крайнодесния екстремизъм след убийството на виден политик, предава Ройтерс.

Арестът на мъж, подозиран в симпатии към крайна десница, заради стрелбата този месец срещу Валтер Любке, регионален съюзник на Меркел, известен с подкрепата си за мигрантите, шокира Германия и породи призиви за по-активна реакция от правителството на антиимигрантските екстремисти.

Меркел, която говори в Дортмунд на ежегодната среща на протестантските църкви, заяви, че трябва да се води борба с крайнодесния екстремизъм „без никакви табута“.

„В противен случай ще се окажем с пълна липса на доверие“, предупреди канцлерът и допълни, че правителството се отнася към въпроса „много, много сериозно“. Вътрешният министър Хорст Зеехофер направи сходно изявление миналата седмица.

В Германия живеят около 12 700 потенциално опасни крайнодесни радикали, сочат данни на службата за вътрешно разузнаване (BfV), а допитване на института Civey установи, че 60 на сто от германците смятат, че правителството прави твърде малко, за да им се противопостави.

Любке, който беше ръководител на градския съвет в Касел в провинция Хесен, беше прострелян в главата от близко разстояние на терасата на дома си. 45-годишният мъж Щефан Е. беше арестуван през уикенда, след като полицията откри негово ДНК на местопрестъплението.

Следователите заявиха, че той е бил известен с крайнодесните си възгледи през 80-те и 90-те години на миналия век.

Меркел коментира и теми от външната политика, като заяви, че международната общност трябва да потърси политическо решение за Иран, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че е спрял военен удар в отговор на свален американски дрон от Техеран.

Тя допълни, че иранският проблем ще бъде обсъден по време на срещата на лидерите на Г-20 в Япония поне на двустранно равнище. „Трябва да има политическо решение (за Иран) и точно за това работим“, заяви Меркел.

Тя подчерта важността на глобалното сътрудничество в области като свободната търговия, дигитализацията, климатичните промени и здравеопазването. Глобалните проблеми „не могат да бъдат разрешавани самостоятелно“, подчерта Меркел и допълни, че напрежението между САЩ и Китай има верижни въздействия, „които се усещат всеки ден“ в Германия.

„Много зависим от това дали има протекционистични елементи в търговията, каквито виждаме в момента“, посочи Меркел, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Долна яловице - извергът любке се осмели да каже на ГЕРМАНЦИТЕ да си стягат куфарите и да се махнат от собствената си държава, ако не им харесва да живеят с талибанските нашественици !!!! Ако Германия още беше държава, нямаше да се налага един достоен германец да го застрелва и да го лежи после - той щеше да бъде осъден за измяна от легитимен съд и екзекутиран законно - същото се отнася и за тебе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
ivailojelyazkov
преди 4 години
DE вложи повече в БОРБА със северна Монголия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още