IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата грешка на Бил Гейтс

Основателят на Microsoft не се оплаква от това, че в ранните предприемачески години на практика не е почивал

11:12 | 24.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е на мнение, че ако някой иска да е печеливш предприемач, ще трябва да се лиши от свободното си време в началната фаза на компанията си. По време на събитие за стартъпи и основатели Гейтс говори за началото на Microsoft и разкри, че не е имал нито отпуска, нито почивни дни в ранните си години като предприемач. И дори е изисквал подобно чувство за дълг от своите служители.

„Имам доста твърдолинейно мнение, че трябва да се направи сериозна жертва в тези ранни години“, каза той.

„След като влязох в 30-те си години, едва ли можех да си представя как съм го правил. Защото тогава се появиха някои естествени желания и аз започнах да обичам почивните дни. И, знаете ли, моята приятелка харесваше почивките. И това се оказа нещо готино. Сега вземам много почивка. Моето 20-годишно аз е толкова отвратено от сегашното ми аз. Знаете ли, аз бях напълно сигурен, че никога няма да летя с нищо, а сега имам самолет. Така че това е много противно на очакванията и се случи бързо“, пояснява Гейтс, цитиран от Techcrunch.

Според него „най-голямата му грешка" не е била в това, че е имал твърде малко почивка, а че Google е разработила Android, „стандартната платформа за телефони, които не са на Apple".

„Знаете, че в света на софтуера, по-специално за платформите, има пазари, в които победителят взема всичко. Така че най-голямата грешка, която някога направих, е, че не насочих Microsoft да бъде това, което Android е - стандартната платформа за телефони, които не са Apple. Това беше нещо естествено, което Microsoft трябваше да спечели“, допълва той.

„Там наистина победителят взема всичко. Ако сте там с наполовина по-малко приложения, сте напът да загинете. Има място за точно една операционна система, която не е на Apple, и какво струва това? 400 млн. долара, които ще бъдат прехвърлени от компанията G [Google] на компания M [Microsoft]“, добавя още Гейтс.

За него е удивително, че въпреки тази „най-голяма грешка на всички времена“, въпреки антитръстовите дела и други проблеми другите активи на компанията - Windows, Office, все още се представят много силно. „Ако не бяхме сбъркали тогава, сега щяхме да сме Компанията“ с главно К, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 4
redcretin
преди 4 години
Пичове и пички, като погледнем че Майкрософт СПАСИ Епъл и върна оня *** начело, като погледнем и че е водещата ИТ компания с десетилетия, като погледнем и че плавно и без сътресения расте и се развива - какво точно му критикувате на Били?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Основната му грешка е, че не разбираше бизнес модела- Правиш нещо безплатно. Правиш го много използваемо/известно . И печелиш от допълнителни услуги!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
verimg
преди 4 години
За едно нещо е прав - наистина не-епъл телефоните са само едни.Но лъже затова, че било грешка. Опитваха много пъти да се намърдат там, но просто техните неща не стават, написани са куцо. След като завладяха настолните компютри - опитаха да завладеят и интернет, но добре, че други ги изпревариха. Представям си Интернет завладян от Майкрософт: всички плащат лицнезни такси , за да дишат, това е робство. Е - има си природни закони, некадърниците все пак не могат да бъдат непрекъснато на върха, дори и да имат адски много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
melon
преди 4 години
Добре, че е станало така! Като се сетя какво направихте със Скайп, Нокия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още