IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високото напрежение в Близкия изток продължава да увеличава цените на петрола*

Регионалните конфликти се очаква да запазят цените на суровината високи в началото на новата седмица

09:27 | 24.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола започва новата седмица на зелена територия на фона на продължаващото напрежение между Иран и САЩ. По думите на американския държавен секретар Майк Помпейо по-късно през деня се очакват „значителни“ санкции срещу Техеран, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с близо 0,4%, достигайки цена от 64,70 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се търгуват при увеличение на стойността от 0,7% до 57,84 долара за барел.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отменил провеждането на военен удар в отговор на сваления от Иран американски дрон, като посочи още, че не търси започването на война с Иран.

Държавният секретар обаче каза, че предстои обявяването на „значителни“ санкции срещу Иран, чиято цел е допълнително да потиснат източниците на приходи за Ислямската република.

„Сблъсъците в Близкия изток би трябвало да подкрепят цените на петрола в началото на седмицата, като петролният пазар ще изчака да види отговорът на Иран на заплахата за допълнителни санкции“, посочва Едуард Моя, старши пазарен анализатор за OANDA.

През миналата седмица цените на петрола отбелязаха повишения, след като Иран свали американския дрон, който според САЩ се е намирал в международното въздушно пространство, но според Техеран е бил на иранска територия.

На фона на нарастващото напрежение сортът Брент поскъпна с около 5% за седмицата – първият му седмичен ръст от пет седмици насам. WTI на свой ред отчете 10-процентен ръст в стойността си, което е най-голямото му седмично процентно увеличение от декември 2016 г. насам.

Междувременно американските енергийни компании са увеличили през миналата седмица броя работещи петролни платформи за първи път от три седмици насам.

Компаниите са прибавили един допълнително работещ обект през седмицата до 21 юни, с което общият им брой достига 789, съобщиха в доклад от Baker Hughes.

*Информацията е актуална към 8:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още