IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените работят все по-дълго въпреки нарастващата пропаст на пазара на труда в САЩ

Жените все още изкарват по-малко от мъжете, но прекарват повече време в изпълнението на домакински задължения

15:57 | 24.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономическа експанзия, която скоро ще стане най-дългата в историята, доведе до свиване на пазара на труда. Но с ускоряването на ръста при заплатите за някои и достигането на близо 50-годишно дъно на безработицата, разликите в това как хората работят и прекарват свободното си време отразява запазващото се в страната неравенство. 

Жените все още изкарват по-малко от мъжете, но прекарват повече време в изпълнението на домакински задължения. В същото време тези участници в пазара на труда, които изкарват повече пари също така прекарват повече време в дейности за личностно развитие като четене или подобряване на уменията, които да ги изкарат още по-напред пред конкуренцията.

Това са част от заключенията от ежегодното проучване на американското министерство на труда, което проследява как населението работи и прекарва свободното си време, съобщава Bloomberg.

Разлики между половете

Една от причините, която се използва, за да се обясни разликата във възнагражденията между половете, е това, че жените прекарват повече време в работа у дома и в грижа за децата. Последните данни показват, че тенденцията в САЩ се задълбочава.

Жените прекарват три пъти повече време в изпълнение на домашни задължения дневно – средно час и половина. Мъжете обаче стават все по-ангажирани през последното десетилетие и все по-често приготвят храна и чистят. Същото обаче важи и за жените, които прекарват двойно повече време в изпълнението на такива задачи.

Образование

Дамите са преминали ключов праг през първото тримесечие, който би могъл да повлияе на тенденцията с разликата в заплащането. За първите три месеца на годината 29,5 млн. жени част от работната сила са имали най-малко бакалавърска степен, изпреварвайки броя на мъже, които са били в колеж за първи път в историята, показва нов анализ на института Pew върху данни от Бюрото за трудова статистика.

Отглеждане на деца

Различията при грижите за децата могат да променят професионалното направление, като според данните наличието на дете може да възпрепятства повишението или увеличението на заплатата за жените. В САЩ дамите преобладаващо извършват грижите за децата, прекарвайки два пъти повече време от мъжете, докато децата са на възраст под шест години. Динамиката не се променя с порастването на детето. Разликата търпи задълбочаване през последното десетилетие, като бащите отделят малко по-малко време в грижи спрямо майките.

Изработени часове

Жените работят все повече въпреки повечето домашни задължения. Жените все още работят средно по-малко като часове, макар че разликата се стопява. Делът на заети жени между 25 и 54 години отбелязва увеличение през последните четири години на американското икономическо разрастване. На фона на по-трудното намиране на кадри компаниите започват да предлагат по-гъвкаво работно време, за да привлекат родители, които също така са ангажирани с децата си.

Свободно време

Според данните най-много печелещите 75% от американците прекарват около 30 минути дневно в упражнения или спорт, както и средно 20 минути в четене. И двата показателя са близо два пъти на тези при долната една четвърт.

За разлика хората в групата с по-ниски доходи прекарват повече време пред телевизорите – 2,2 часа дневно спрямо по-малко от два часа при тези с по-високи доходи, като също така прекарват повече време пред компютрите или с видеоигрите.

Също така има разлика и във времето за почивка между половете, като мъжете споделят, че имат повече време за отдих спрямо жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още