IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки ръстове на азиатските борси на фона на геополитическото напрежение

Управителят на Австралийската централна банка постави под съмнение ефективността на глобалната парична политика за стимулиране на икономиките

11:24 | 24.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха първата сесия от седмицата с леки повишения въпреки растящото напрежение между САЩ и Иран заради сваления безпилотен американски самолет в дните от изминалата седмица, съобщава CNBC. 

В Китай бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite прибави 0,21% към стойността си, завършвайки деня на ниво от 3009,15 пункта. 

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 37,78 пункта, или с 0,13%, до 28 511,49 пункта.

В Япония местният индекс на сините чипове Nikkei 225 отчете ръст от 0,13 на сто до 21 285,99 пункта.

Акциите на Nomura Holdings поскъпнаха с 0,26 на сто, след като стана ясно, че ръководството на инвестиционната банка е успяло да издейства одобрение от акционерите за повторното назначаване на главния изпълнителен директор Коджи Нагай.

Южнокорейският измерител Kospi записа лек ръст от 0,03% до 2126,33 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 се повиши с 0,22% до 6665,40 пункта. Управителят на централната банка на страната Филип Лоу заяви, че „би било основателно да се постави под съмнение ефективността на глобалната парична политика за стимулиране на икономическия растеж“, макар че Австралия е напът да понижи своите лихвени проценти.

Централната банка на Австралия заяви, че може да намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,25%.

Основна тема във фокуса на инвеститорите е предстояща среща на страните от Г-20 в Япония, по време на която президентите на САЩ и Китай ще разговарят с цел постигане на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света.

азия азия

Въпреки това Wall Street Journal съобщи, че американската администрация проверява дали да не наложи изискване следващото поколение 5G оборудване, използвано в САЩ, да бъде проектирано и произведено извън Китай.

Заповедта на Белия дом от миналия месец за ограничаване на чуждестранни мрежови устройства и услуги поради опасения за киберсигурност даде началото и на 150-дневен преглед на веригата за доставки в САЩ. Като част от този преглед американските служители питат производителите на телекомуникационно оборудване дали могат да разработят и развият хардуер, който включва електроника за клетъчна кула, както и маршрутизатори и комутатори, както и софтуера за тях, извън Китай.

От друга страна продължава да расте напрежението между САЩ и Иран, след като в рамките на изминалата седмица американски дрон беше свален от иранска ракета, което доведе до остри заплахи от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Администрацията на Тръмп също така обвини Иран за атаката на два петролни танкера в близост до Ормузкия проток – критичен транспортен маршрут за глобалния петролен пазар.

Техеран предупреди, че всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо.

В петък Тръмп заяви, че е отменил военен удар срещу Иран, позовавайки се на информация, че подобно начинание е могло да причини смъртта на 150 души.

Вижте още във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още