Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Рецесиите са част от капитализма и не трябва да се избягват на всяка цена

Производителността може да е по-висока, а предприемаческият дух - по-силен, ако бизнес цикълът не се удължава изкуствено от монетарната политика

0
 
6
 
4
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Ами, като погледнеш, и през 1938 година правителствата са правили всичко възможно за да избегнат рецесията, характерна за края на двадесетте.
То пък през 1939 са разбрали, че рецесията е къде, къде по-малко зло.
Та предпазвайки се от "ужасното зло" рецесия, се задълбочава социалното неравенство /статистически факт/, изкривяват се обществените отношения, а от там до други социални сътресения разстоянието не е голямо.
2
 
6
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Това за изборите е напълно вярно, затова правителствата масово трупат дългове, но според мен дълговете така са набъбнали в някой държави като САЩ и Италия да кажем, че те просто няма как да спрат да нарастват и остава единствено печатницата да ги спаси от фалит, та как действат банкерите, поддържат ситуацията колкото се може по-дълго надуват балони навсякъде и хоп като дойде рецесията, отприщваме печатницата до последни обороти, щот видиш ли света ще се затрие иначе. Това е универсален начин богатите хора да си останат богати, а бедните все по- бедни. Печатницата на всеки трябва да му е ясно, че работи за едрите капиталисти. Но глобализацията вече обърква тази добре работеща от осемдесетте години на 20 век схема и според мен тази схема се е изчерпала доста и следваща криза ще потопи или долара или еврото ако ли не и двете.
1
 
11
 
2
преди 3 седмици
Авторът е прав, рецесиите действат отрезвяващо на икономиката, нормализират цените на суровините и предотвратяват балонизирането на активите. Но колко от избирателите се интересуват от икономическите цикли? За всяко влошаване на икономическите показатели хората са склонни да хвърлят вината върху политиците и затова последните бягат от рецесията като дявол от тамян.
3
 
14
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Проблемът е интересен и важен за световното развитие, но ме напушва смях, защото опитите да се направи всичко бляскаво при капитализма ме подсеща за един друг период, когато бяхме с обратен знак. Защита и затваряне на очите на всяка цена, за да си защитим това, което искаме, или са ни възложили. Тук виждам направо последователи на Маркс (без ирония към мислителя), които се опитват да развиват теорията за циклите - не че досега много други учени не са го правили и то по-успешно.
Мисълта ми е, обективен анализ трябва да приеме и меда, и жилото. Капитализмът показва все повече дефекти и колкото и да не искаме, вървим към империализма, за който пишеше Ленин.