IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Модернизирането на армията в момента стои срещу социалната сигурност

Нов дълг няма да дестабилизира бюджета, но е по-добре да се използва за социални плащания, твърди експертът

20:10 | 24.06.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента изпълняваме много важна програма, т. нар. "план за действие", подписан с Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), за извършване на стъпки в икономическата сфера, законодателството с оглед на приобщаването ни към банковия съюз и ЕRM II. Всичко това може да се осъществи, ако не изплатим 2 млрд. от общо 10 млрд. от фискалния си резерв незабавно за F-16. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер.

Според нея тези средства, с оглед на моментните условия, трябва да се пренасочени към актуализиране и преизчисляване на всички пенсии, които са изостанали много, и това дърпа България надолу в оценките за състоянието на доходите и за бедността. 

По думите ѝ националната сигурност и модернизирането на армията в момента седи срещу социалната сигурност.

"Застрашени от бедност са повече от 40% от хората, ако се премахнат социалните помощи. 2 млрд. лв. биха могли да се използват за евентуално преосмисляне на това бюдетно перо. Ако те се насочат към плащане в аванс веднага на изтребителите F-16, които ще получим след 4 години, то те са загубени в макроикономически смисъл, макар и да биха били полезни в политически такъв", обясни Христина Вучева.

Тя добави, че нов дълг няма да дестабилизира бюджета ни, но е по-добре да се използва за социални плащания.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
влах е на *** сина :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 години
даже и шегите ти са спрели на ниво 89та .... мъка, мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Плувай, плувай... не е риба... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Много стана обидчив изведнъж, направо като мома евролибералка... :lol: Я да видим и оня влах дали ше се обиди, или ше изригне пак...Аргументи имам да те затрупам... Например, опитай се да си представиш какво ще остане от Европа, ако некой като тебе и "студиото" "капиталист" посегне на социалната система на запад от нас, па и тука - нищо, че е на изкуствено дишане и повече симулира дейност... На Макарон още му пуши жълт пушек около за дника, хем само се пробва, хем повече на думи, гиби... Тогава не аз, а бедните шти кажат какво мислят за националната сигурност и НАТО... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Това, че започна да обиждаш го тълкувам като признак, че си свършил аргументите и вече няма смисъл да продължаваме дискусията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
А ти не е зле да спреш да пълниш форума с нискочелите си ментални рефлукси, характерни за едно полубългарско, полурумънско население по поречието на Дунава, известно с хитряшко-просташкия си нрав...Аз съм точно толкова комунистическа ***, колкото и родителите ти. И постоянните ти стонове за децата ми в САЩ говорят за дълбока душевна травма у теб. Явно страдаш, че не си от децата, които могат да решат да потидат където си поискат и да успеят там, а очевидно и болезнено преживяваш факта, че на (около) 40 години още не успяваш да направиш деца... Ама от мен да знаеш - тая работа не става с голема уста, а с друго нещо, дето на тебе ти липсва - и физически, и житейски... Та така, Смарти... Айде, аз отивам на партийно събрание на БКП... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
А новите самолети са в изпълнение на доктрината "Тръмп", която има не отбранителни, а чисто икономически цели и те са в посока подобряване на националната сигурност на гражданите на САЩ в социалния й аспект!И това, който не го разбира, е просто плоскоглав глъм с достъп до компютър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
И кои са тези богати държави, които се "топят"...? И къде отиват българите, когато напускат България? И защо? Къде отиват сички мигранти и защо?Аз не знам дали разбираш, каква брутална глупост си написал в по-предния си пост, че социалните помощи не са подобрили трайно живота на някой беден...?!! Имаш ли изобщо представа как функционират социалните системи в богатите държави и колко хора там живеят сносно за тамошните стандарти и направо богато за нашите - изцяло на социални помощи и програми...?!И защо напр. Германия, Франция, Италия и останалите от ядрото на ЕС точно никога нема да отделят 2% от БВП за военни разходи?Ти си отдавна социалист, ама немаш акъл да го разбереш... ;) Както и оня дри шлю, дето се е изонодел след тебе с малограмажния си мозък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
Sakamano
преди 4 години
Богатите държави които провеждат твърде щедра социална политика също се топят - а това най-малкото поставя под въпрос дали между двете изобщо съществува някаква връзка.Способността ни да парираме военни заплахи произтича он членството в НАТО, което само по себе си значително намалява военните разходи, но също така ни задължава да поддържаме някакви минимални стандарти. Затова са новите самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Защо винаги започваме от края - къде да се датат едни пари?Най-смислен отговор на горния въпрос на мене ми се вижда следното:Тези, които се разпореждат с тези пари, се интересуват само от това къде да отидат тези пари и са боричкат помежду си само за това. Другото просто не ги интересува. То е извън обхвата на тяхното мислене/съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още