IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Модернизирането на армията в момента стои срещу социалната сигурност

Нов дълг няма да дестабилизира бюджета, но е по-добре да се използва за социални плащания, твърди експертът

20:10 | 24.06.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента изпълняваме много важна програма, т. нар. "план за действие", подписан с Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), за извършване на стъпки в икономическата сфера, законодателството с оглед на приобщаването ни към банковия съюз и ЕRM II. Всичко това може да се осъществи, ако не изплатим 2 млрд. от общо 10 млрд. от фискалния си резерв незабавно за F-16. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер.

Според нея тези средства, с оглед на моментните условия, трябва да се пренасочени към актуализиране и преизчисляване на всички пенсии, които са изостанали много, и това дърпа България надолу в оценките за състоянието на доходите и за бедността. 

По думите ѝ националната сигурност и модернизирането на армията в момента седи срещу социалната сигурност.

"Застрашени от бедност са повече от 40% от хората, ако се премахнат социалните помощи. 2 млрд. лв. биха могли да се използват за евентуално преосмисляне на това бюдетно перо. Ако те се насочат към плащане в аванс веднага на изтребителите F-16, които ще получим след 4 години, то те са загубени в макроикономически смисъл, макар и да биха били полезни в политически такъв", обясни Христина Вучева.

Тя добави, че нов дълг няма да дестабилизира бюджета ни, но е по-добре да се използва за социални плащания.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Защо винаги, всеки въпрос, навсякъде в обществото се свежда до това - къде да се "дадат едни пари"? Едни искат да се дадат на бедните за да ги изядат, други да си купим самолетчета и т.н.Защо, когато говорим за обществото ни, никога разговорът не започва от това какво искаме да направим и защо искаме да го направим (какво искаме да постигнем), после да минем на това - как да го направим, че да има (дълготрайна) полза и чак накрая - какво ще ни струват разните варианти?Защо винаги започваме от края - къде да се датат едни пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 11
data
преди 4 години
Адмирации , проф. Вучева - поне някакъв опит за смислен дебат , макар и позакъснял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Националната сигурност започва от наличието на нация и осигуряването на условия за нейното добруване. Сигурността на българската нация е под заплаха, защото се топи и изчезва, но не вследствие на военни фактори, а вследствие на тези, за които говори проф. Вучева, а именно - недофинансираната социална политика и неадекватната икономическа политика. Възниква въпросът: как инвестиция във военна техника ще реши основният проблем в националната сигурност на България, а именно - нейното обезлюдяване? И каква военна заплаха ще парираме с 8 самолета за 2-3 млрд. лв.? Тук няма даже да коментираме какви точно самолети и защо ги купуваме в момент, в който други ги свалят от въоръжение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Ако в историята имаше поне един случай социалните помощи дългосрочно да са подобрили живота на бедните, отдавна щях да съм станал социалист. Противопоставянето на социалната политика срещу националната сигурност е чиста демагогия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Тази госпожа е учила политикономия и научен комунизъм в вии карл маркс преди 10-ти и даже е преподавала там пак същото. Всички преподаватели по тази дисциплина или са били членове на бкп, или са от семейства на шумкари и активни борци срещу фашизма и капитализма. Не вземайте нещастните българи за зелен хайвер като им представяте преподавател по комунистическа идеология за финансист и икономист, тя не е нищо такова. Тя е толкова икономист колкото икономист е бил и ленин или маркс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 8
serafima
преди 4 години
До studioaa. Разбирам, че ти си световно величие, най-чиста проба либерален демократ. Не може проф. Вучева да се мери с ВАС, Ваше величество. Но живеещите и следящи събитията у нас знаем, че проф. Вучева никога не я свързват с марксисти (научих и нова дума - радикални).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Прочетете цялата статия де, това бе само цитатче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Сплав unobtainium: Основната тайна на руските хиперзвукови ракетиhttps://pogled.info/svetoven/russia/splav-unobtainium-osnovnata-taina-na-ruskite-hiperzvukovi-raketi.105926Или защо на янките никак не им се получават ракети всякакви."...Тъй като технологичните тайни на хиперзвука са скрити зад седем ключалки, можем да съдим за програмите на трите лидери в тази област - Руската федерация, Съединените щати и Китайската народна република единствено от крайния продукт. Фактът, че американските и китайските ракети летяха за няколко секунди със скорост 5 или дори 7.5 скоростта на звука, казва само, че те са се спънали в материалите. Днес те нямат никакви сплави, които да издържат дълго време на прекомерните натоварвания, присъщи на хиперзвуковия реактивен двигател.Когато зад океана се появи аналог на РД-180, тогава и специалистите от Локхийд Мартин и Файър Контрол ще могат да доведат програмите си до край. Но засега това е непостижимиум.Отбелязваме също така, че уникалните руски сплави са създадени през 80-те години на миналия век, поради което развитието на Авангард става възможно единствено благодарение на научното и техническото наследство на Съветския съюз. Това важи изцяло за всяко друго руско модерно оръжие, което се подобрява в светлината на новите технологии. Дори и изтребителят пето поколение Су-57 е дълбоко модернизиран внук на Су-27, както между другото всяка линия от нашето въоръжение направено в СССР."Иии...и за троловете: в Роскосмос има корупция.В пъти по-малка от тая в Пентаграма !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 10
serafima
преди 4 години
Пред колко още неща стои модернизирането на армита, така внезапно възникналата страст на Борисов и Каракачанов (преди тях на Цветанов - тримата са "най-вещите" по военна авиотехника без да имат НИЩО общо професионално, познайте защо напират). С тези пари могат да подобрят мизерното положение на много хора - срам за България е да е най-бедната в ЕС и все повече да се свлича, да се купи ЧЕЗ, за да отговаря на интересите на хората, да се подобри здравеопазването, макар че там НЕКАДЪРНОТО и корумпирано управление са основните фактори. За национална сигурност да не говорим. А какви допотопни и брутални картини гледаме по страната, на всички ни е ясно. Къде са съоръженията за спиране на градушките, които имаше и при соца? Градове и села потъват в наводнения и бури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Тази е експерт, точно толкова колкото аз съм трамвай номер 5 от Съдебната палата до Княжево. Тази отродоксална комунистка говори за абсурдни "инвестиции" в сициални политики. Следващия път много моля не представяйте радикални марксисти за финансисти и икономисти уронвате собствения си авторитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още