IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ХДС изключва сътрудничество с „Алтернатива за Германия“

Според консервативни представители, крайнодясната партия е виновна за подклаждането на политическа омраза в страната

20:00 | 24.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Християндемократическият съюз (ХДС), който доскоро беше ръководен от германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че изключва възможността за сътрудничество под каквато и да е форма с „Алтернатива за Германия“, като добави, че крайнодясната партия допринася за създаването на атмосфера на омраза, която насърчава политическото насилие, съобщава Ройтерс. 

Решението на ръководството на ХДС за официално отхвърляне на идеята за съюз с „Алтернатива за Германия“ следва изказването на лидера на консерваторите Анегрет Крамп-Каренбауер, според която популистката партия трябва да признае вината за убийството на Валтер Любке, консервативен политик, защитаващ миграцията.

В рамките на изминалата седмица Крамп-Каренбауер посочи, че „Алтернатива за Германия“ легитимира езика на омразата, който насърчава крайнодесните симпатизанти да прибягват до насилие.

Прокуратурата смята, че привърженикът на политиката на крайнодесните, задържан от властите, е застрелял Любке от близко разстояние на 2 юни.

Любке, който оглавяваше регионалното правителство в Касел, стана жертва на омразата на крайнодясната идеология в интернет форумите, критикуваща решението на Меркел от 2015 г. да приеме около 1 млн. имигранти в разгара на бежанската криза.

Някой политици от ХДС, особено в източните части на страната, където „Алтернатива за Германия“ е с най-силни позиции, заявиха, че консерваторите не трябва да изоставят идеята за взаимодействие с крайнодясната партия и е добре да обмислят изграждането на коалиции с нея на регионално равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още