IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли да следва Русия курса на ОПЕК за съкращения на добива на петрол?

Срещата на страните от Г-20 ще има критично значение за решението на Москва относно удължаването на периода на редуциране на производството

22:30 | 24.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рано е да се каже дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, водени от Русия, ще удължат периода на гласувано съкращение на добива на петрол до края на 2019 г., сподели руският енергиен министър Александър Новак, оставяйки за пореден път глобалния петролен пазар да гадае как всъщност ще се развие тази ситуация, пише Oilprice.

Според Халид ал-Фалих, енергийният министър на Саудитска Арабия - най-големият петролен производител в ОПЕК, картелът е близо до постигане на споразумение за удължаване на периода на съкращения отвъд текущата крайна дата през юни. 

И все пак остава неизвестно как точно Русия, която не е изразила своята окончателна позиция по въпроса, ще сигнализира и какво ще бъде нейното решение относно предложението на Рияд.

Миналата седмица ОПЕК отложи заседанието си от края на юни за началото на юли, тъй като Русия е поискала срещата да се проведе след тази на страните от Г-20, когато е много вероятно да се реши казусът с търговската война между САЩ и Китай.

Според коментарите на Новак от петък, руското министерство на енергетиката обсъжда с местните петролни компании какво решение да вземе относно споразумението за съкращения на добива.

Министърът посочва срещата на върха на страните от Г-20 като основен фактор, по който Русия би се ръководила по време на заседанието на страните от ОПЕК и техните съюзници.

"Нека видим какви въпроси ще се обсъдят там, как се развива икономиката, ситуацията на пазара", допълни още Новак.

Въпреки че Русия все още не е посочила как ще продължи с плана за намаляване на добива на петрол, производителите от ОПЕК, ситуирани в района на Персийския залив, не бързат да увеличават производството си през юли.

Производителите на петрол в Персийския залив - Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ), ще запазят юлското си производство в рамките на ограниченията, определени от срока на сключената през юни сделка, съобщиха източници на ОПЕК за Ройтерс миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още