IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Държим „отворена вратата“ за преговори с Иран

Решението за диалог е в ръцете на Техеран, смята американският съветник по националната сигурност Джон Болтън

13:10 | 25.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Болтън, съветник по националната сигурност в Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Болтън, съветник по националната сигурност в Белия дом. Снимка: Ройтерс

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън заяви днес, че Вашингтон все още иска да преговаря с Техеран въпреки наложените нови санкции срещу ирански представители, предаде Ройтерс.

"Президентът държи отворена вратата за истински преговори за цялостно и проверимо елиминиране на ядрената оръжейна програма на Иран, на неговите системи за изстрелване на балистични ракети, на неговата подкрепа за международния тероризъм и друго зловредно поведение по света", каза Болтън в Ерусалим. "Иран трябва просто да влезе през тази отворена врата", добави той. 

Болтън направи това изявление преди началото на срещата си с колегите от Израел и Русия - Меир бен Шабат и Николай Патрушев, която се очаква да бъде с основни теми Иран и Сирия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел, САЩ и Русия имат обща - отстраняване на иранските сили от Сирия. По думите му ако това бъде направено, то "ще доведе до повече стабилност в Близкия изток". Нетаняху заяви това на срещата на съветниците по националната сигурност на трите държави, предаде Асошиейтед прес.

В началото на тристранната среща секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се изказа за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, съобщи ТАСС.

"Напълно споделям позицията на премиера Нетаняху за това в какво състояние трябва бъде Сирия вследствие на нашата работа, както той каза - мирна и сигурна", заяви Патрушев и подчерта, че "трябва да бъде гарантиран суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Сирия" и освен това Сирия "да съответства на Устава на ООН".

Патрушев отбеляза, че е невъзможно всички тези цели да бъдат постигнати с един ход и каза, че че мирните усилия трябва да бъдат планирани така, че участващите в процеса страни "да бъдат заинтересовани и да вървят към този резултат".

Той констатира, че при разговорите му в Ерусалим с представители на Израел и САЩ са били изразени сходни мнения по повечето въпроси за бъдещето на Сирия и преговорите с Болтън и Бен Шабат са преминали в атмосфера на доброжелателност и при очевидно желание на страните за постигане на целите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...нали! ....ама то това е нищо, където Русия и Китай охлаждат горещия мерак на американците да водят война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Посланикът на Иран в ООН Маджид Тахт-Раванчи: Никой, който е с ясен разсъдък, не може да води диалог с някого, който го заплашва със санкции, докато това е положението, няма начин да водим диалог.ТОВА Е ПОВЕДЕНИЕТО НА ИСТИСКИТЕ ДЪРЖАВИ , А НЕ НА КРИПТОКОЛОНИАЛНИ РЕЖИМИ КАТО ТОЗИ В МОСКВА!!Американците им налагат САНКЦИИ, бият ги като мечета у дерек , а те послушно паредени до САЩ и ментора им ИЗРАЕЛ за да чуят какво ще им ЗАПОВЯДАТ !!!Съпоставете поведението на "ВЕЛИКИЯТ" Путин като водч на една КОЛОНИАЛНА държава каквато е Русия и вожда на ПЕРСИТЕ - аядолах АЛИ ХАМЕНЕЙ!! Единият ВАСАЛ , другият ДЪРЖАВНИК. ЧЕСТ И СЛАВА , са понятия коитко са изграждали гръбнака на НЕПОБЕДИМИТЕ римски легиони!!!Каква ЧЕСТ могат да имат руснаците и техните ръководители, които предадоха и Милошевич и Кадафи и Садам и ...... и всички повервали им държави !!!Ассад отдавна щеше да е история ако не бяха ПЕРСИТЕ. Затова сега и Израел и САЩ *** и искат предателите руснаци да ги изгонят от Сирия. Руските войски в Сирия се постараха и влезнаха в бой с подразделения на ИРАНСКИТЕ СИЛИ помагащи на Ассад!!! След като РУСИЯ се събрала с тези които блокираха държавните й средства , които им налагат САНКЦИИИ, спират проектите им ПУТИН И ПАТРУШЕВ ПОКАЗАХА ПРЕД СВЕТА ЧЕ СА ХОРА БЕЗ ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТО, ЧЕ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕДНА КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ!!!НА ТАКИВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА!! ПРЕДАТЕЛЯ СИ ОСТАВА ПРЕДАТЕЛ, днес е предал един , утре ще предаде друг. ПРЕДАТЕЛИ СА И КЛОУНА ПУТИН , И ПАТРУШЕВ И СТОЯЩИЯТ ЗАД НЕГО БОРИС ГРИЗЛОВ , превърнали Русия в КОЛОНИЯ и псевдодържава. Истинската държава е ИРАН с ръководители като Хаменей, и цялото им войнство , които имат ТОПКИ за да се изправят и кажат на обезумелите янки - *** И НА ВАС И НА СЛУГИТЕ ВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още