IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ намаляват за втори пореден месец

Ръстът на цените на жилищата в 20 водещи американски града се забавя за 13-и пореден месец

18:11 | 25.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ неочаквано намаляват за втори пореден месец през май, което показва, че по-ниските лихви по ипотечните кредити все още не стимулират буксуващия жилищен пазар, предава Ройтерс.

Министерството на търговията на САЩ съобщава, че продажбите на нови жилища намаляват със 7,8% до сезонно изгладен годишен темп от 626 хил. единици през миналия месец. Това е най-ниското им ниво от декември.

Темпът на продажбите през април е ревизиран към повишение от 679 хил. единици спрямо обявените преди това 673 хил.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на нови жилища, които съставляват около 10,5% от продажбите на жилищния пазар в САЩ, ще нараснат с 1,9% до 680 хил. единици през май.

Продажбите на нови жилища са тласкани от строителните разрешителни и са волатилни на месечна основа. Те намаляват с 3,7% спрямо същия период на миналата година.

Средната цена на новите жилища се понижава с 2,7% спрямо предходната година до 308 хил. долара през май.
Жилищният пазар остава вял, въпреки че лихвите по ипотечните кредити също намаляват. Строителните компании продължават да се оплакват от недостиг на земя и работна ръка.

Данни от миналата седмица показаха, че новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели през май, но издадените строителни разрешителни за този пазарен сегмент се увеличават след пет поредни месеца на спадове, а препродажбите на жилища отбелязват стабилен ръст. Нагласите сред строителните предприемачи се влошават през юни.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва се понижават до около 3,84% спрямо близо осемгодишния връх от 4,94% през ноември. Възможно е те да намалеят още повече, след като миналата седмица Федералният резерв намекна за понижаване на основните лихвени проценти още през юли на фона на нарастващите рискове за икономиката и ниската инфлация.

Миналия месец на пазара е имало 333 хил. нови жилища, което е повишение с 0,3% спрямо април. При запазване на темпа на продажбите през май ще са необходими 6,4 месеца за изчерпване на наличностите от жилища на пазара, което е ръст спрямо 5,9 месеца, отчетени през април. Около две трети от продадените жилища миналия месец са били или в строеж, или строителството им все още не е започнало.

Друг доклад за цените на жилищата в 20 американски града показва, че ръстът им се забавя през април за 13-и пореден месец и достига най-бавния си темп от 2012 г. Индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за цените на жилищата се повишава с 2,5% на годишна основа след ръста от 2,6% през март, показват данните, цитирани от Bloomberg. На месечна основа цените са непроменени, докато прогнозите бяха за минимално увеличение от 0,1%. В цялата страна ръстът на цените на жилищата се забавя до 3,5% на годишна основа.

В 19 от 20-те града в индекса се регистрира повишение на годишна основа, начело с Лас Вегас (+7,1%) и Финикс (+6%). Единственото изключение е Сиатъл, където цените са непроменени спрямо същия период на миналата година, което е сериозно забавяне в сравнение с ръста от 13,1% през април 2018 г. Големи градове в Калифорния като Сан Франциско, Лос Анджелис и Сан Диего също регистрират растеж под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Май нещо грингосите не сакат да купуват къщя и на почти безлихвени кредити. Що ли? Само да не замирише на 2008' :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още