IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари остават под напрежение заради геополитическите трусове

Паневропейският измерител Stoxx 600 завърши сесията с минимален спад от 0,04%. Начело на загубите бяха автомобилният сектор и търговията на дребно

19:05 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари приключиха борсовата сесия във вторник преобладаващо на негативна територия на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Иран, както и заради продължаващата търговска несигурност, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 завърши сесията с минимален спад от 0,04%. Начело на загубите бяха автомобилният сектор и търговията на дребно със спад от по 1%.

От своя страна германският измерител DAX отписа близо 0,4% от стойността си до 12 227,88 пункта. Точно под прага, разделящ свиването от нарастването бе френският бенчмарк CAC, който отписва 0,01% до 5520,91 пункта.

На положителна територия е британският индекс FTSE 100, който прибави 0,11% до ниво от 7425,08 пункта.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за въвеждането на нови санкции срещу Иран, като според информация в медиите по този начин се лишава върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей и неговият кабинет от достъп до ключово финансиране. Техеран на свой ред разкритикува мярката и я определи като край на дипломацията в конфликта.

Междувременно инвеститорите също така очакват и предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в рамките на форума на Г-20 в Япония в края на тази седмица.според американски представител Тръмп няма проблем с какъвто и да е било край на преговорите в рамките на форума.

При корпоративните новини главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава заяви във вторник, че производителят на автомобили ще отложи преговорите със своя френски партньор Renault за задълбочаване на съюза, като вместо това ще се фокусира върху собственото си възстановяване. Акциите на френската компания поевтиняха с 2%.

Френската консултантска компания Capgemini обяви в понеделник, че е сключила споразумение за покупката на инженерната компания Altran за сумата от 3,6 млрд. евро. Това доведе до скок в цената на акциите на Altran с над 22%.

В другия край на спектъра бяха книжата на френския телеком Iliad, които поевтиняха с 3,4%, след като банка Berenberg понижи оценката им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още