IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ц. Караянчева: Разклонението на „Турски поток“ към България може да се казва „Балкански поток“

Участието на България в проекта ще помогне за укрепването й на европейската газова карта, каза от своя страна руският външен министър Сергей Лавров

19:29 | 25.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Цвета Караянчева и Сергей Лавров. Снимка: БТА</em></p>

Цвета Караянчева и Сергей Лавров. Снимка: БТА

Разклонението на газопоровода „Турски поток“ към България би могъл да носи името „Балкански поток“. Такова предположение изрази председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, цитирана от парламентарната пресслужба.

По думите й строежът му ще е в съответствие с Трети енергиен пакет на Европейската комисия. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Москва.

По време на разговора си Караянчева и Лавров изразиха важността на възможностите за развитие на двустранните отношения в енергетиката и подчертаха, че двете страни полагат усилия за подкрепа на тези отношения.

От руска страна беше приветствана готовността на България да осигури транзита на газ от „Турски поток“ към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.

По време на разговора беше отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на „Росатом“ в  удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Подчертано беше още, че България е поканила „Росатом“ да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Цвета Караянчева припомни, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

Караянчева също така заяви, че самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани у нас в завода „Авионамс“. Страната ни също така е отправя покана към Москва в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта. 

Председателят на Народното събрание отбеляза засилването на двустранните отношения между България и Русия. Тя допълни, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес. 

Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Москва и двете организации, подчерта още Караянчева.

Цвета Караянчева посочи също, че няма пречка пред развиването на активно сътрудничество в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието. Тя подчерта, че парламентите на двете страни водят интензивен диалог и си взаимодействат по линия на групите за приятелство.

Сергей Лавров потвърди на свой ред, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.  Министърът на външните работи на Руската федерация акцентира и върху интензивните отношенията между България и Русия, като допълни, че се очаква визита на българския външен министър Екатерина Захариева. 

Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи, подчерта Сергей Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Onia
преди 4 години
Какво показват твоите сметки за потока?. За колко време ще го изплатим? Докажи ми, че е панацеята за българската икономика както пишеш от 10г по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Инвесторе, Вие с majnata да не сте ортаци в порносайт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
"В същото време се отказваме ДОБРОВОЛНО от 1.4 млрд. приходи от съществуващата инфраструктура през Украйна."Оня с коня, посмали малко м***нго.От тяхната инфраструктура само е цоцано,нищо не е инвестирано и е пред разпад.Украйна - на изкуствено дишане пред фалит.Аре малко леко с диванното аналлизиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
Потокът, както и да се казва, ще струва 3.5 млрд., които няма да можем да избием и за 20 год. В същото време се отказваме ДОБРОВОЛНО от 1.4 млрд. приходи от съществуващата инфраструктура през Украйна. Това ни се продава като национален интерес и взаимно изгодно сътрудничество. Не съм сигурен кой на кого целува ботуша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Щом сега натискаме за Турски поток, защо не направихме Южен поток? Защото държавата ни се управлява от един ***, дето всяко анонимно еврочиновниче или американско сенаторче може да го юрка като най-п..рания новобранец !!! Казват му: "падни за 20 !!!!" и той почва да бичи лицеви опори и ботуш целува !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Аз отдавна го кръстих "потока на големите празни приказки". За един процент печалба на година такова подлизурство. И все пак да запитам,когато ЕК установи, че не отговаря на пакетите и трябва да заплащаме глоби, виновен ще има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още