IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има два бюджета - за ЕК и за национални проекти

Според Каролина Рентериа, ръководител отдел „Фискални въпроси“ в МВФ добрите практики от европейските проекти трябва да се пренесат в останалата част от бюджета

22:50 | 25.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България има двоен бюджет – един за проектите с ЕК и един за националните проекти. Нужно е добрите практики от европейските проекти да се пренесат в останалата част от бюджета. Такова мнение изрази Каролина Рентериа, ръководител отдел „Фискални въпроси“ в МВФ, по време на кръгла маса, организирана от Фискалния съвет, на тема „Ефективност на публичните разходи“. Коментарът бе излъчен в предаването „В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„Една от основните ни цели е да подобрим ефективността на публичните разходи, защото всяко правителство в света се стреми към създаване на повече растеж“, посочи тя.

По думите й през последните 5 години е разработен  инструмента PIM (public investment management) за оценка на публичните инвестиции и тяхното управление. „Защото това, което наблюдаваме е, че институциите, които отговарят за изпълнението на бюджета, са много важни за постигане на резултати и ефективност", допълни Рентериа.

Според нея едно от интересните заключения, които важат не само за българия, но и за другите страни от ЕС, които по-скоро са станали членове на блока, е, че у нас има двоен бюджет – бюджет за проекти, свързани с ЕК, и бюджет за националните проекти. 

Част от диагностичните инструменти показват много ясно този двоен бюджет. И част от това, което ние правим, е да свържем тези бюджети. Това, което установихме, е, че европейската комисия или европейските проекти имат много добри практики, които все още не са пренесени в останалата част от бюджета. Така че ние се опитваме да намерим начини, по които да има пренос на познания и практики, за да се засили системата за публичните инвестиции на националните средства, допълни тя.

Още по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още