IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Павлов: Не трябва КЕВР да издава лицензи за борсовия пазар

Разликата между борсовия и регулирания пазар е същността на проблема, смята председателят на Българската газова асоциация

23:10 | 25.06.19 г.
<p>
	<em>Пламен Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Пламен Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Експерти от газовата индустрия у нас се противопоставят на идеята, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да издава лицензи за газова диверсификация, тъй като това е ресурс, който би трябвало да се регулира по различни от пазарните принципи. Това мнение сподели председателят на Българската газова асоциация и Българо-македонската търговско-промишлена палата Пламен Павлов в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Разликата между борсовия и регулирания пазар е същността на проблема. Затова регулираният пазар се регулира от КЕВР, а борсовият се регулира по други принципи“, посочи той.

На Балканите трябва да бъде изграден газов интерконектор, защото ресурсите на всяка една отделна държава са прекалено малки, за да диктува правилата в региона, смята още Павлов.

„Някой трябва да осъществи функцията на балансьора. Когато започне „Булгаргаз“ да излиза със 17-24-35% на борсовия пазар, ще се окаже, че този газ няма кой да го балансира и в резултат ние ще видим поскъпване на газа. Потребителите ще се наложи да платят тази по-висока цена. Това е въпросът, по който продължаваме да работи. Първата крачка е направена, но тя не е последна. Този закон е много-много в началото“, коментира гостът.

Важно за България е да увеличи вътрешното потребление на газ, за да се оправдае цената за изграждането на интерконектора с Гърция, коментира експертът. Не бива да се превръщаме просто в транзитна страна, посочи още той.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още