IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш изпитва все по-голям глад за кадри

Работодателите трябва да намерят начин и да осигурят целогодишна заетост на по-голяма част от ключовите служители, твърдят от бранша

09:01 | 26.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Созопол. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Созопол. Снимка: Pixabay

Въпреки че разгарът на летния сезон наближава, много от хотелите и ресторантите по българското Черноморие все още трудно намират обслужващ персонал. От няколко години вакантните места се заемат предимно от молдовци и украинци, които са мотивирани да работят в България, става ясно от репортаж на БНТ.

Според данни на Агенцията по заетостта най-много са свободните позиции за бармани, камериерки, готвачи и сервитьори. Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане.

От бранша смятат, че ако не се вземат спешни мерки да бъдат задържани обучените в нашите училища кадри, няма как да се реши този проблем в дългосрочен план. Работодателите трябва да намерят начин и да осигурят целогодишна заетост на по-голяма част от хората с ключови умения, като например да бъдат прехвърлени в зимните курорти или пък да ги ангажират с допълнителни обучения за повишаване на квалификацията. 

„Имахме такива центрове, пращаха ги да учат допълнителни езици или да усъвършенстват езиковото си обучение, компютърни грамотности, резервационни системи, маркетингови умения, за сервитьорите подобряване на сервиза, това също е решение и тези хотелиери, които си оставят постоянен персонал, който не е зает през зимата, организират подобни обучения, но за съжаление засега са само бели лястовици, отделни случаи“, коментира пред БНТ Стоян Маринов, председател на Варненската туристическа камара.

Докато това не стане държавна политика, хотелиерите ще продължават да търсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова, например.

Според Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите фактът, че се внасят работници от трети страни облекчава бизнеса, но с тези кадри трябва много да се внимава.

За сега българските работодатели са доволни от чужденците, които са наели за сезона.

По думите на Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите, много по-важно за един служител е работния климат, отношението и признанието от прекия му ръководител. Според него размерът на заплатата чуждестранните служители поставят чак на трето място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Туризмът често е семеен бизнес. Тоест семействата работят в бизннеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Toranaga
преди 4 години
Khao, не знам кой ти е сложил - ? от мен имаш един дебел +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
"Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане"Къде е Васил Велев да поясни как трябва да се работи за без пари ?? Робовладелският модел най- подхождал на тези географки ширини и дължини според експерта - робоработна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
"Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане"Къде е Васил Велев да поясни как трябва да се работи за без пари ?? Робовладелският модел най- подхождал на тези географки ширини и дължини според експерта - робоработна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
"Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане"Къде е Васил Велев да поясни как трябва да се работи за без пари ?? Робовладелският модел най- подхождал на тези географки ширини и дължини според експерта - робоработна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Как да сме скъпа дестинация , като дори не може да сме прилична . Курортите ни приличат на градски квартали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
земете си бежанци, те ше ви сменят чаршафите нали тва блеехте и преписвахте тука ?, са нема кво да ми ревете кат девица за курр .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
dancho_o
преди 4 години
За 600-700 лв за сезонна работа от няколко месеца и с работно време много над 8 часа е нормално да няма много балъци. А в същото време тези собственици, които реват, че нямат хора накрая на сезона си скъпата кола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
osoitza
преди 4 години
Кой да ги задържи? Държавата ли? Работници се задържат с хубави заплати, добри условия за труд и интересна работа. Като избрахме да сме евтина и масова дестинация хотелиерите които най вече спомогнаха за това положение да си понесат последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още