IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2030 г. роботите могат да премахнат 20 млн. работни места в производството

Най-уязвимите работници в областта на автоматизацията често могат да бъдат намерени в селските райони с традиционна, трудоемка промишлена база

15:26 | 26.06.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роботите могат да изпълняват и творческа дейност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роботите могат да изпълняват и творческа дейност. Снимка: Ройтерс

Роботите са на път да унищожат почти една десета от производствените работни места в глобален мащаб, като тежестта от промяната ще се поеме от районите с по-ниски доходи в развитите страни, става ясно от анализ на Oxford Economics.

Макар че автоматизацията трябва да стимулира икономиката като цяло, тя вероятно ще създаде по-голямо неравенство, тъй като загубите в заетостта са концентрирани в някои индустрии и страни. Производството може да загуби 20 милиона позиции до 2030 г., което прави сектора с 8,5% по-малък от случая, в който „роботите не преработят пазара“, се казва доклада на изследователската фирма, цитиран от Bloomberg. 

Най-уязвимите работници в областта на автоматизацията често могат да бъдат намерени в селските райони с традиционно трудоемка промишлена база. Орегон е американският щат, който най-вероятно да бъде засегнат силно, докато най-силно засегнатият регион на Великобритания вероятно ще бъде Къмбрия.

„В много страни такива региони често са били изоставяни, когато метрополисните центрове процъфтяват... Това подчертава значението на предприемането на политически действия за смекчаване на вероятното въздействие на роботизацията в тези уязвими райони“, пише още компанията за анализи.

Докладът подчертава как структурните промени на пазара на труда предизвикват нови предизвикателства, тъй като нарастващ брой задачи стават автоматизирани. В него се казва, че повече от половината работници от фабриките в САЩ, заместени от роботи през последните две десетилетия, са били абсорбирани в три категории на заетост - транспорт, строителство и поддръжка, както и в офисна дейност и администрацията. А сега пак тези категории са най-уязвими за автоматизацията през следващото десетилетие.

И Международният валутен фонд (МВФ) подчерта наскоро риска от нарастващо неравенство, а Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви през миналата година, че географията е ключов фактор за клъстерирането на определени индустрии. Така например е било установено, че делът на работните места, изложени на риск да бъдат поети от роботи, е много по-висок в Западна Словакия, отколкото в Осло.

Oxford Economics заяви, че метрополиси като Лондон, Токио, Париж или Сеул вероятно ще бъдат по-малко засегнати, макар че дори някои традиционни производствени центрове могат да се справят добре.

„Региони, които са обградени от градове с развита научна дейност, като Тулуза и Гренобъл във Франция, или Мюнхен и Щутгарт в Германия, обикновено показват много по-ниски нива на уязвимост“, се казва в анализа.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Те ше са с автономни 100год. реактори дело на Мъск, ти не го ли знаеше това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
А най-вече, могат да премахнат работни места в армиятааа. Когато разбира се ги направят да могат да носят автомат. Чиста работа - държиш ги по бункери, не ядат, сне срт, не крадат, а спокойно си чакат да ги задействаш и да им покажеш цел. После всички държави ще се съревновават, кой ще има повече роботи в армията си, докато един прекрасен ден ИИ ще вземе контрол над тези роботи и ще избие всички хора на земята! Даже филми такива са снимали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още