IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността на азиатските борси остава и след коментара на Джером Пауъл

Книжата на Baidu поевтиняха с близо 3 на сто, а на Alibaba Group изтриха 1,37% от стойността си

11:01 | 26.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на фондовите борси в страните от азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия без единна посока, след като във вторник вечерта гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл затвърди прогнозите за понижаване на лихвите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 изтри 107,22 пункта, или 0,51%, от стойността си, завършвайки деня на равнище от 21 086,59 пункта.

Акциите на Fast Retailing и SoftBank Group поевтиняха съответно с 1,04% и 1,41 на сто. 

В Южна Корея местният индекс Kospi записа лек ръст от 0,01% до 2121,85 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 0,26% до 6640,50 пункта.

Показателят на Шанхайската фондова борса Shanghai composite отчете спад от 0,19% до 2976,28 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 26,51 пункта, или с 0,09 на сто, до 28 212,49 пункта.

Книжата на китайската интернет компания Baidu поевтиняха с 2,95 на сто, докато тези на Alibaba Group изтриха 1,37% от стойността си.

Късно снощи гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че рисковете за отслабване на американската икономика са нараснали в последно време, затвърждавайки очакванията за намаляване на лихвите от централната банка.

„Отново се появиха конфликтни тенденции, като изглежда има напредък в превръщането на търговията във водещ фактор на несигурността. Идващите данни увеличават подновените притеснения за силата на глобалната икономика“, заяви управителят на Фед пред неправителствената организация Council on Foreign Relations в Ню Йорк.

По думите му мнозина от представителите на ръководството на Фед са на мнение, че нарастват шансовете за въвеждането на по-подходяща парична политика.

В същото време инвеститорите продължат да гледат и към подготовката за срещата между американския президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин по-късно тази седмица.

„Трябва да приключим това със ситуация, в която САЩ и Китай поне си говорят“, посочва Манприйт Джил от Standard Chartered Private Bank.

Продължава да расте и напрежението между САЩ и Иран. Американският президент Доналд Тръмп заплаши във вторник да заличи части от Иран, ако бъде атакувано „нещо американско“ в поредната война на думи с Техеран. Властта в ислямската република пък определи последния кръг от санкции на САЩ като „умствено изостанали“.

Напрежението между двете страни се засили, след като Иран свали американски дрон миналата седмица в Персийския залив. Отношенията са напрегнати и защото Вашингтон обвинява Иран за атаките срещу петролни танкери през май и юни, докато Техеран многократно заяви, че няма нищо общо с инцидентите.

Доларовият индекс се покачва с 0,09 на сто до 96,23 пункта. Йената поевтинява спрямо долара от 0,24 на сто, като се търгуваше в края на сесията при 107,43 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още