IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шефчович: Европа трябва да внимава за технологична зависимост в енергетиката

Преминаването към нулеви емисии до 2050 г. ще отвори „милиони нови работни места“ и ще намали разходите за внос на изкопаеми горива в ЕС с до 3 трлн. евро

13:05 | 26.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марош Шефчович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марош Шефчович. Снимка: Ройтерс

Европа постепенно започва да загърбва изкопаемите горива, насочвайки се към чистата енергия, но трябва да внимава да не попадне в друг капан, като стане зависима от други суровини и технологии, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Euractiv.

Европа трябва да търси начини за изключване на въглеродното съдържание при вноса на продукти, като същевременно избягва зависимостта от вноса на ключови технологии, свързани с енергийния преход, добави още той. 

Шефчович посочи, че енергийната сигурност е било едно от основните му притеснения по време на 5-годишния му мандат като еврокомисар, който изтича на 31 октомври тази година.

„Смятам, че трябва да бъдем силно фокусирани върху това да не заменим енергийната си зависимост с технологична такава или със зависимост към някои суровини“, добави словашкият политик пред участниците в събитието на Bloomberg NEF “Нова енергийна перспектива“.

„Европа трябва да бъде изключително внимателна и да избегне повтарянето на същите грешки, когато става въпрос за батерии за електромобили, електрически автобуси и водородни технологии, които, признавам, вероятно ще бъдат ключови за тежкотоварните безвъглеродни превозни средства“, уточни Шефчович.

Според него индустриалният успех на Европа през следващото десетилетие ще зависи от енергийното съхранение и умните електрически мрежи.

Шефчович още през 2018 г. предупреди, че Европа трябва да се предпази от зависимостта от лития, кобалта, медта и други суровини, които се използват от зелените технологии като вятърните турбини и батериите за електромобили.

ЕК насърчава обработката на литий като част от една широка стратегия за обособяване на силно производство на батерии в Европа и намаляване на зависимостта от азиатския внос на горивни клетки за батерии.

Според Шефчович двете основни енергийни предизвикателства пред новия кабинет на ЕК ще бъдат включването на въглеродното съдържание в бъдещите търговски споразумения и политики и справяне с риска от преструктуриране на промишлеността, което може а доведе до увеличаване на безработицата.

„Чрез мерки за енергийна ефективност и специфично финансиране от ЕС, Европа може да се справи с енергийната бедност и да помогне на регионите, зависещи от въглища, да намерят „ново икономическо бъдеще“, подчерта Шефчович.

Според него хората не трябва да се страхуват от прехода.

Словашкият еврокомисар също подчерта икономическите ползи от енергийния преход. Той посочи, че дългосрочните прогнози на ЕС за 2050 г. показват, че преминаването към нулеви емисии ще отвори „милиони нови работни места“ в Европа, като в същото време ще намали разходите за внос на изкопаеми горива в блока с 2-3 трлн. евро между 2030 г. и 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Последната ТЕЦ у нас - AES е изградена от френската компания Алстом, предимно с турски строителни фирми и работници. Държавата ТЕЦ2 беше изцяло рехабилитирана от японци от Мицуи, като всичко е последнато поколение на Тошиба. Толкова за ветровете и дедовия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Тази базова мощност е изградена с труда на бащите и дедовците ни!Обичаш да си правиш вятър в устата!достоен член на клуба!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
1kw ВЕИ, се нуждае от 1 кw базова мощност. Иначе системата в рЯката. Сори, още сте далеч от енергийната ВЕИ нирвана. Останалото е пропаганда, пиар и джендърски светоусещания ;*)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Този 1кw ще се нуждае от 1кw от базова мощност, това умни ми Смехурко изчерпва темата.Ако не вярваш питай баба Цоцолана ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
Sokratus
преди 4 години
Един въпрос към членовете на куб "Земята е плоска":Ако инсталирането на 1kW фотоволтаици струва 1400лв;Този 1kW произвежда за една година 1400kWh електроенергия Стойноста на която ти продават електричеството е 20стЛихвата по депозита ти е 1% на година;За колко години ще изплатиш вложените средства в место да ги държиш в банка? (всичко е без ДДС)Отговори:5 години7 години10 годиниОтговорилият правилно печели билет до Масква и среща с господаря на Люблянка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 13
Sokratus
преди 4 години
Правилно, трябва да почнем да внасяме все повече газ! Какви са тези политики да се прави въздуха по-чист и да се откриват нови работни места!Трябва да се засили вноса на *** особено от една велика държава! Той не замърсява въздуха и прави европейците по-богати!хахаххаанаистина си Хахо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
doba
преди 4 години
И още нещо:В Европа копаем/горим около 300-400млн тона въглища годишно.В същото време Китай гори в ТЕЦ около 3500млн тона, САЩ, Индия и Япония също ползват огромни количества.Някой да е чул колко плащат за въглеродни емисии плащат те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Не знам кой го е избирал този Шефчович, НО по-големи глупости на едно място отдавна не бях чел.Значи да затворим ТЕЦ-овете, работещи на въглища, които ЕС добива(Германия, Полша, Чехия, Сърбия, вкл България) и да минем на вносен газ? Къде тогава остава независимостта???...Hahoto в три абзаца е формулирал настоящите реалности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Пътят към ада е послан с добри намерения... Първо, делът на нисковъглеродните източници (ВЕИ, хидро и ядрена) в глобалното потребление на първична енергия едвам е мръднал от 13% до 15% от 2000 до 2018 г. Потреблението на фосилни горива е скочило с общо 45% и продължава неспирно да расте. Тоест мечтаните резултати, както за ограничаването им, така и за свързаните с тяхното потребление въглеродни емисии, просто ги няма.Второ, светът очевидно се обръща към газа като водещ двигател на развитието. Случва се газова, а не ВЕИ, революция.И накрая, искам да завърша с няколко логични въпроса, на които всеки сам да си отговори: Къде е мястото на Европа, и в частност България, в реалните процеси в света? Каква роля играем? Как се възползваме? Кой печели от нашите политики и (без)действие? Искаме ли да запазим водещата позиция на Стария континент в световната икономика или ще продължаваме да го играем морален стожер, докато не се стопим като ледник, попаднал в океана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още