IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар не работи за много американци

От няколко години няма достатъчно жилища за собственици или наематели в повечето сегменти от пазара

18:30 | 30.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Американският жилищен пазар е олицетворение на обществото, в което живеем, на решенията, които вземаме, и на проблемите, които те създават, пише Андреа Рикуиър за MarketWatch.

Неравенството се задълбочава, след като конкуренцията за оскъдните ресурси остава ожесточена. Намирането на жилище става по-трудно за хората с по-скромни доходи, както и за цветнокожите, и може би малко по-лесно за останалите.

След като направи малка крачка напред през 2017 г., нормата на собственост сред чернокожите американци спадна отново през 2018 г., като достигна най-ниското ниво от 1995 г. насам. При всички останали етнически групи има подобрение през миналата година.

Това са изводите от годишния доклад, известен като „Състоянието на жилищния пазар”, публикуван всяка година от изследователски център към Харвардския университет. Докладът оправдава маститото си заглавие, като съдържа 44 страници, дузини графики и таблици, и подробности за всичко – от стойността на земята до страната на произход на имигрантите.

Най-важните данни от доклада обаче са тези, които ни напомнят още веднъж, че жилищният пазар не работи за много американци.

Жилищният пазар е затегнат. През 2018 г. свободните жилища са били на най-ниското си ниво от 1994 г. – 4,4%. Жилището осигурява вид икономическо предимство за тези, които могат да си го позволят.

Повече хора с високи доходи наемат жилища под наем – изследователите от Харвард казват, че през 2018 г. е имало с 311 хил. повече наематели с годишен доход над 75 хил. долара, отколкото през 2017 г. Това е добре за строителите и собствениците, но не и за домакинствата.

Както отбелязва докладът, „фокусът върху строителството на по-скъпи жилища е изместил нагоре разпределението на наемите.” Само за една година (2017 спрямо 2016 г.) предлагането на нови жилища с наеми под 800 долара е намаляло с 1 млн., като недостигът не се попълва. През първото тримесечие на 2018 г. само 9% от завършените апартаменти са били обявявани за по малко от 1050 долара.

Разбира се, от няколко години няма достатъчно жилища за собственици или наематели в повечето сегменти от пазара. „Продължителността на днешния затегнат пазар е безпрецедентна”, сочи докладът.

Не само, че строителството не насмогва на ръста на населението, ами то не може да компенсира дори остарелите жилища. Докладът оценява недостига на жилища през 2018 г. на 260 хил., като през последните осем години строителството едва следва темпа на увеличение на домакинствата.

 

Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още