IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oт ВМРО искат система за електрически скутери в София

Този иновативен метод за придвижване в градската среда е на път да измести велосипедите, твърдят от партията

15:35 | 26.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ВМРО</em></p>

Снимка: ВМРО

От ВМРО предлагат Столична община да създаде общинска система за ползване на електрически скутери в столицата. Това става ясно от внесен доклад от общинския съветник от партията Карлос Контрера, в който се предлага Столичният общински съвет да възложи на Центъра за градска мобилност задачата да разработи и въведе услуга за наем на електрически скутери (тротинетки). Скутерите ще се ползват в рамките на града чрез мобилно приложение. Неговите аргументи са, че това е иновативен метод, който се налага като нова тенденция в градската мобилност, уточняват от пресцентъра на ВМРО. 

Според доклада технологията е много популярна в редица европейски градове, както и в САЩ. „Ползването на електрически тротинетки се предоставя под формата за услуга чрез мобилно приложение, като потребителят не е ангажиран с определени маршрути и заплаща стойността на услугата, изчислена на база времето, в което е ползвал превозното средство“, пише в доклада на Контрера.

Според него този иновативен метод за придвижване в градската среда е на път да измести велосипедите и различните начини за споделеното им ползване. Според общинския съветник от ВМРО евентуалната инвестиция, която Столична община или ЦГМ трябва да направи, за да създаде системата и да започне да предлага услугата, не е голяма и е въпрос на сметки. Също така той посочва, че в София отчетливо се забелязва тенденция за ползването на този вид транспортно средство. Карлос Контрера смята, че ако Столична община желае да бъде в крак с времето и иновациите в сферата на градската мобилност, докладът трябва да бъде приет.

Според текста ползването на електрическите скутери е и мярка срещу замърсяването от градския трафик, тъй като няма отделяне на вредни емисии. От ВМРО обръщат внимание, че заедно със системата трябва да започне процедура за изработване на минимум от правила, които да регулират придвижването с подобен тип превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Карлос Контрера, истински хайдутин хаха, тия освен на араби и на латиноси продават паспорти вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Карлос Контрера, истински хайдутин хаха, тия освен на араби и на латиноси продават паспорти вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
пасъм
преди 4 години
А зимата ще ги има ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още