IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпва ли Европа пред Русия?

Връщането на Москва в ПАСЕ е първият път, в който се отменят значими санкции срещу евразийската държава от 2014 г. насам

17:26 | 26.06.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

САЩ обикновено са критикувани за скептицизма си по отношение на международните институции, но те често доказват правотата на Америка. Какво ще кажете за новината, че Русия е приветствана отново в Съвета на Европа, който е водещата организация за човешките права на Стария континент, пише Wall Street Journal.

През 2014 г. Русия загуби правото си на гласуване в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заради анексирането на Крим и окупацията на Източна Украйна. В отговор през 2017 г. Москва прекрати да плаща своята годишна вноска от 33 млн. евро, като заплаши да напусне организацията, ако не може да гласува за следващия й генерален секретар.

Заплахата сработи. Вчера ПАСЕ гласува със 118 срещу 62 гласа за възстановяване на статута на Русия. Това е първият път, в който Европа отменя значими санкции срещу Русия от 2014 г. насам.

Украинската делегация напусна в знак на протест, а президентът Володимир Зеленски отбеляза иронично, че вторник беше крайният срок на ООН за освобождаване на украинските моряци от Русия, които са държани като пленници от ноември.

Всички членове на Асамблеята от Турция – „моделът за спазване на човешките права” – гласуваха за връщането на Русия. Дори пет от седемте члена от Холандия одобриха.

През 2014 г. 189 холандски граждани загинаха, когато техният полет MH-17 бе свален от руска ракета над Украйна. Миналата седмица разследване, оглавено от холандското правителство, посочи трима руснаци като заподозрени за атентата.

Зеленски не успя да убеди германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да се противопоставят на връщането на Русия в ПАСЕ. Те може би се надяват, че маслиновата клонка ще накара Русия да се държи по-добре.

Съветът на Европа обаче съществува, за да защитава човешките права, закона и демокрацията, а не да умилостивява диктатори.

Няколко руски делегати в ПАСЕ понастоящем са под ударите на санкциите на ЕС срещу Русия, макар че това не попречи на мнозинството да им върне правата за гласуване. Без съмнение Русия ще използва това противоречие – членове на организация за човешки права под санкции – за да изиска вдигането на още от тях.

Европейският и американският натиск върху Русия след 2014 г. я изолираха икономически, като народът й е все по-недоволен от президента Владимир Путин. Кремъл обаче все още се меси в европейските избори, а агентите му отровиха британски граждани само преди година.

Путин залага, че Западът в крайна сметка ще отстъпи, и може би е прав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 24 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
Всъщност, както отбелязоха и самите холандци, никой от 4-мата обвиняеми (3 руснаци и един украинец) не е пяко отговорен за стрелбата по самолета. Един е обвинен, че бил внесъл пусковата от Русия (интересно как точно са го разбрали), а останалите са просто на ръководни длъжности в ДНР. Цялото обвинение е просто един фарс, дори Малайзийският президент или премиер заяви, че изобщо не вярва в обвиненията срещу руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 45 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Мрази, обича... Тука като че ли не е специализиран кинтаджийски форум, а розова масовка "На кафе при Гала" или джофри си преметат баджаците и силикона пред Венета Райкова...Този свят, ***, се движи от интереси и доказана сила. И колкото по-нагоре се отива в йерархията, толкова по-прагматично и без емоции се работи с тези понятия!Русия е световна военна, политическа и икономическа сила - една от трите такива, които обединяват в една държавност тези три компонента - в различни, но достатъчни съотношения. Нищо не може да стане вече (отново, след кратко прекъсване) без Русия. Това е! А мишляците да си обичат и да си мразят на воля - тех никой не ги пита... Остава им фалшивата, недоходоносна свобода да дрищят на воля из нета, по кръчми, улици и площади. ПарАта *** мамата на фукарата - туй е вечният слоган на днешната цивилизация... Амин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 20
Sakamano
преди 4 години
Не по-силните, а по-наглите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Доколко Съветът на Европа въобще е легитимен без Русия? Хохълите могат да напуснат каквото искат - а техните пирати ще си излежа присъдите и тогава ще си ходят в къщи. ivailojelyazkov - щях да ти кажа, че Русия ще съществува дълго след като тебе никой не те помни, но се усетих, че това е глyпаво сравнение - такива като тебе ги забравят на другия ден след като Черната ги глътне. Ама много се кефя как се давиш в безполезният си бяс - такива като тебе трябва да ги затварят в клетки при шебеците, за да им се смеят децата и да ги ръчкат с клечки отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 33
Sakamano
преди 4 години
Защо грузинците и украинците мразят Русия?Защо по-голяма част от Източния блок мрази Русия?Защо повечето свят мрази Русия?Аз знам защо. А ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Ха-ха-ха-ха - ного точно казано: за русофобът, дето плаща постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 15
Sakamano
преди 4 години
Но болното куче може да е най-опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Като стана дума за грузинци:"Институционалната русофобия, презрението към Русия, заявленията за руски окупатори са луксозни политически стоки, които могат да си позволят много малко и много богати страни (и то с болка в душата и портфейла).Сега ще наблюдаваме как Грузия постепенно ще осъзнае високата цена на политическата позиция на политиците, за които грузинските избиратели гласуваха масово.Освен тези 750 милиона долара, които Грузия може да загуби от намаляване на руския туризъм, ще бъдат добавени загуби от блокиране на износа на грузинско вино в Русия (което е около 116 милиона долара годишно). Перефразирайки добре известната поговорка, може да се каже, че скъперникът плаща два пъти, глупакът три пъти, а русофобът постоянно и винаги ще бъде така.Ася Иванова"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Ареее, разпада се!И що тогава ви дразни и се страхувате от нея?Никой не бие мъртво куче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 10
многодобре
преди 4 години
...статия като за грузинци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още