IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Япония засилват военноморските връзки в Индо-Тихоокеанския регион

Повишеното напрежение, предизвикано от търговския спор между САЩ и Китай, е глобален проблем, коментира Еманюел Макрон

22:58 | 26.06.19 г.
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Япония Шиндзо Абе на среща в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Япония Шиндзо Абе на среща в Токио. Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че с премиера на Япония Шиндзо Абе са се договорили да засилят военноморските връзки в Индо-Тихоокеанския регион и споделят опасенията си за нарастващото напрежение в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Макрон, който е в Токио преди срещата на върха на Г-20 в Осака, заяви на съвместна пресконференция, че се надява напрежението заради търговския спор между САЩ и Китай да намалее на срещата на върха, предава БТА.

Двамата лидери обсъдиха ядрените програми на Северна Корея и Иран и въпросите, които ще бъдат повдигнати на срещата на високо равнище на Г-20.

Макрон каза, че с Абе са единодушни за необходимостта да се осигури проверима и необратима денуклеаризация както в Иран, така и в Северна Корея. "И по двете теми имаме обща гледна точка и реална воля да постигнем колективна сигурност чрез непридобиване на ядрени оръжия или пълна, проверима и необратима денуклеаризация", каза Макрон. 

Абе каза, че опазването на безопасността на Ормузкия проток също е от решаващо значение. По време на неотдавнашното му посещение в Техеран, с което се надяваше да намали напрежението между Иран и САЩ, беше нападнат японски петролен танкер. Всичките 21 членове на екипажа останаха невредими.

"Осигуряването на безопасност на корабоплаването в Ормузкия проток, който свързва Европа и Азия, е изключително важно за мира и стабилността на международната общност, включително Япония и Франция", каза Абе. 

Запитан за бившия ръководител на компаниите "Нисан" и "Рено" Карлос Гон, обвинен във финансови злоупотреби, Макрон каза, че се придържа "към принципа на презумпцията за невинност и правото на защита". Той също така заяви, че Франция е отговорна за защитата на важна компания и нейните служители от отрицателно въздействие и за утвърждаване на "стабилността" на "Рено" и на съюза "Рено-Нисан".

Макрон каза, че повишеното напрежение, предизвикано от търговския спор между САЩ и Китай, също е глобален проблем. "В момента има много високо напрежение между САЩ и Китай, така че ми се иска по време на Г-20 да има преговори, които да дадат възможност за успокояване на тези напрежения", коментира той.

"За мен решението на проблемите, с които се сблъскваме, не е в двустранните споразумения, не е в заобикаляне на международните правила, не е в протекционизма, а е в модернизирането на многостранната търговска рамка", каза Макрон.

Япония и Франция също така представиха петгодишна пътна карта за сътрудничество, насочена към морската сигурност, особено в Индо-Тихоокеанския регион, където Китай действа все по-настъпателно. Те също така се споразумяха да насърчат сътрудничеството в областта на отбранителните технологии, Космоса, науката и технологиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още