IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юни

08:10 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След намесата на Фандъкова барбекюто на Пламен Георгиев май ще бъде премахнато

В. Сега

Скандалът с незаконните дървени навеси на терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев претърпя нов обрат. Столичният кмет Йорданка Фандъкова прие оставката на дългогодишния шеф на дирекцията "Общински строителен контрол" Влади Калинов заради отказа му да разпореди премахването на постройките и върна преписката за ново произнасяне. Влади Калинов е дългогодишен началник на строителния контрол в общината и е единственият овластен по закон да разпорежда премахване на незаконно строителство в сградите от 4-та до 6-а категория на територията на столицата.

Както "Сега" писа, шефът на строителния контрол в София Влади Калинов отказа да издаде заповед за премахване на два дървени навеса на терасата на Георгиев, въпреки че администрацията на район "Слатина" е констатирала, че те са изградени без строителни книжа. Калинов излезе с трактовка, че обектът е незаконен, но допустим, защото бил изграден преди въвеждането на сградата в експлоатация. Архитекти обявиха тази теза за абсурдна, а Камарата на архитектите излезе с остра позиция по въпроса. "По случая с покритата обитаема тераса, която “не била незаконна, понеже била допустима”! Нещо като дървено желязо. В чл. 225, ал. 2 на ЗУТ категорично се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект, са незаконни и подлежат на премахване", написа камарата в сайта си във Фейсбук.

Платеното паркиране в София ще се разшири и ще поскъпне

В. Сега

За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община смята да заложи най-вече на драстичен ръст на цената на паркирането в центъра на града. Кметството счита ограничаването на колите в центъра за основен краткосрочен приоритет в осигуряването на устойчива градска мобилност и възнамерява да въведе нова червена зона за паркиране със силно рестриктивни правила и високи цени. Предстои разширение и увеличение на цените в синята и зелената зона. Цената в синята зона например трябва да стане 3 лв. на час при 2 лв. в момента.

Това е записано в плана за осигуряване на устойчива градска мобилност до 2035 г., който се очаква да бъде гласуван днес от Столичния общински съвет. Планът съдържа и други обещавани от години мерки - като изграждането на буферни паркинги и нови велоалеи, които така и не се изпълняват за разлика от решенията за вдигане на цените на платеното паркиране.

"Росатом" ще кандидатства за АЕЦ "Белене"

В. Сега

"Росатом"  ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това потвърди в сряда руският премиер Дмитрий Медведев в разговор с председателката на българското Народно събрание Цвета Караянчева, която е на двудневно посещение в Москва. Предния ден Караянчева се срещна и с министъра на външните работи Сергей Лавров. Тя посочи, че България има желание да довърши ядрения проект, но без да поема държавни гаранции. 

България вече отвори официално процедура за търсене на инвеститори за АЕЦ "Белене", като според твърденията на енергийния министър Теменужка Петкова се очаква да откликнат големи компании от Русия, Китай, САЩ и Франция. На практика обаче рестартът е невъзможен без  участието на руската "Росатом", която е производител на оборудването на централата и държи цялата техническа документация и ноу-хау за реакторите.

ДАНС гони дъщернифирми на офшорки

В. Труд

При наличието на риск за изпиране на пари или финансиране на тероризъм ДАНС ще има право да отказва създаването в страната на дъщерни предприятия и клонове на фирми от страни, които не прилагат стандартните за ЕС мерки срещу прането на пари. Това се отнася за фирми от редица офшорни зони. Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари се правят, за да отговорим на изискванията на ЕС и вчера бяха приети от Министерски съвет.

Контролът над плащанията и бизнес делата на чужденци ще бъде затегнат, ако те са от страни, които не прилагат стандартните за ЕС мерки срещу финансирането на тероризма и прането на пари. При установяване на делови отношения с граждани и фирми от такива страни първото плащане ще трябва да се извърши през сметка на името на клиента в банка, която прилага мерките на ЕС срещу изпирането на пари. Това се отнася за редица бизнес сфери като покупка на имот, взимане на кола на лизинг и сключване на застраховка. Като целта е преди плащането да бъде осъществено, банката да е събрала подробни данни за клиента си.

Закриват клиники в болниците на Видин, Враца и Монтана, ще си прехвърлят лекари и пациенти

В. 24 часа

Преструктуриране на областните болници във Видин, Враца и Монтана обмисля здравният министър Кирил Ананиев. Във всяка от тях трябва да останат да работят само най-успешните ѝ клиники, предвижда той.

Така трите болници ще осигуряват по-добро лечение. Промяната щяла да доведе и до увеличаване на пациентите им, защото всяка от тях ще приема хора от целия Северозападен регион. Така пък щяло да стане възможно вдигането на заплатите на лекари, сестри и санитари.

Ананиев обяви идеята си в сряда след среща с директорите на трите областни болници и на държавната “Света Анна”. Пред тях той представи методиката за формиране на заплатите за персонал.

Шефът на НЕК остава на поста си

В. Монитор

Петър Илиев запазва поста си като изпълнителен директор на Националната електрическа компания, съобщиха днес от принципала на фирмата „Български Енергиен Холдинг“.

Решението за оставането на поста на Илиев, бе взето на заседание на Съвета на директорите на БЕХ. На него не бе прието подаденото от Петър Илиев заявление за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още