IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата Тръмп - Си Дзинпин и напрежението в Близкия изток са във фокуса на Г-20

Перспективите за напредък в търговските преговори обаче не изглеждат големи, тъй като нито една от страните не отстъпва след провала на преговорите през май

11:10 | 27.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притесненията, свързани с търговията, конфликтите и петрола, ще доминират на срещата на Г-20 в Япония през уикенда, като вниманието ще бъде съсредоточено върху среща между лидерите на САЩ и Китай, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Доналд Тръмп и Си Дзинпин ще се срещнат за първи път от седем месеца, за да обсъдят влошаването на отношенията между двете най-големи световни икономики. Перспективите за напредък обаче не изглеждат големи, тъй като нито една от страните не отстъпва след провала на преговорите през май.

Много от страните членки на групата на 20-те най-големи икономики в света са засегнати от търговската война, тъй като тя нарушава световната верига на доставките, забави растежа на световната икономика и предизвика мнения в подкрепа на намаляване на водещите лихви на някои централни банки от Г-20.

Тръмп ще пристигне в западния японски град Осака седмица след като призова за ответни въздушни удари срещу Иран, след като Техеран свали американски дрон. Опасността от близкоизточен конфликт повиши световните цени на петрола.

Лидерите на Русия и Саудитска Арабия, които са членки на Г-20, също ще присъстват на двудневната среща. Тя започва в петък преди среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 1 и 2 юли, на която ще бъде обсъдена политиката на предлагане на петрол. 

Тръмп гледа на срещата си със Си Дзинпин, която вероятно ще бъде в събота, като на шанс да разбере какви точно са позициите на Пекин и "не се притеснява от какъвто и да е резултат", посочи високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

Според Пекин исканията на САЩ за редица икономически реформи представляват нарушаване на суверенитета му.

Публично китайските представители заявяват, че последиците от търговската война са контролируеми и не бързат да постигат сделка. Китайски търговски експерти обаче признават, че има неразбирателство сред вземащите решения какви точно стъпки да бъдат предприети за решаването на търговския конфликт, като мнозина се опасяват от допълнителни американски мита.

В Пекин се надяват предизборната кампания за президент на САЩ догодина да откаже Тръмп от търговски мерки, които могат да не допаднат на фермерите и компаниите, които са сред избирателите му.

Американските санкции срещу Huawei също могат да присъстват в разговорите на лидерите.

Мрачните перспективи за конфликт в Близкия изток също са надвиснали над срещата, след като свалянето на американския дрон бе предшествано от нападения срещу петролни танкери.

Представител на Белия дом каза, че Тръмп ще се срещне с най-малко осем световни лидери, сред които са саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин, за да спечели подкрепа за американките санкции срещу Иран.

Домакинът, японският премиер Шиндзо Абе, иска Г-20 да се съсредоточи върху реформирането на Световната търговска организация, да се дадат повече права на работещите жени и да се намалят пластмасовите отпадъци в океаните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 4 години
Държавите от Г-20 са с грешен начин за работа на техните централни банки. Заради фаталната грешка колкото повече е техния икономически растеж, толкова повече възникват щети. Пренебрегването на работата на централната банка осигурява нови щети. Ситуацията подсигурява възникване на катастрофална криза.За държава с устойчив просперитет е необходим правилен начин за работа на нейната централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Домакинът, японският премиер Шиндзо Абе, иска Г-20 да се съсредоточи върху реформирането на Световната търговска организация, да се дадат повече права на работещите жени и да се намалят пластмасовите отпадъци в океаните. Притесненията, свързани с търговията, конфликтите и петрола, ще доминират на срещата на Г-20 в Япония през уикенда, като вниманието ще бъде съсредоточено върху среща между лидерите на САЩ и Китай, отбелязва Ройтерс,А като резултат: ще пият по едно саке, няколко чая и....чао
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още