IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на азиатските борси се завърна в очакване на срещата между Тръмп и Си

Книжата на Japan Display поскъпнаха с 18,33%, след като Apple обяви, че ще инжектира в компанията 100 млн. долара

11:21 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на фондовите борси в азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия с ръстове на фона на повишения оптимизъм на инвеститорите относно предстоящата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин по време на форума на Г-20, съобщава CNBC. 

Японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 251,58 пункта, или с 1,19%, до 21 338,17 пункта.

Акциите на доставчика на компоненти за Apple Japan Display поскъпнаха с 18,33%, след като стана ясно, че американският технологичен гигант ще инжектира 100 млн. евро в японската компания.

В Китай континенталният измерител на Шанхайската фондова борса Shanghai composite се повиши с 20,51 пункта, или с 0,69 на сто, до 2996,79 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 379,87 пункта, или 1,35%, до 28 601,85 пункта.

По-рано тази сутрин Bloomberg съобщи, че няколко служители на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies Co. са сътрудничили по най-малко 10 изследователски проекта с китайските въоръжени сили през последното десетилетие, което индикира за по-тесни връзки на концерна с военните в страната, отколкото досега признаваше производителят на смартфони и мрежово оборудване.

азия азия

Говорителят на Huawei Глен Шлос казва за Bloomberg, че „Huawei не е в течение дали негови служители са публикували научни статии в лично качество" и че компанията не сътрудничи, нито е партньор на институции, които са поделения на китайската армия.

Тази новина се появява в момент, когато САЩ и Китай са на прага на съществен напредък в търговските преговори и създава предпоставки за нови сътресения в отношенията между двете най-големи икономики в света.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 0,59% до 2134,32 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 0,39 на сто до 6666,30 пункта. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват Австралийската централна банка да намали своя основен лихвен процент още два пъти през тази година до безпрецедентните 0,75% в стремежа си да стимулира икономическия растеж и инфлацията.

Близо 70% от 40-те икономисти, анкетирани през тази седмица, включително и служители в най-големите австралийски банки, очакват регулаторът да намали лихвения процент до ниво от 1% на своето месечно заседание във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още