IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ДПС върнаха надвзетата партийна субсидия

Разговорите с ГЕРБ приключиха, ако не си държат на думата – техен проблем, каза Делян Пеевски

11:27 | 27.06.19 г. 2
<p>
	С<em>нимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От ДПС са превели в държавния бюджет надвзетите средства от партийни субсидии. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на партията Мустафа Карадайъ. Той информира, че това е станало днес в отговор на получено вчера писмо от Министерство на финансите, допълва БТА.

Относно готвените консултации за партийните субсидии депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира, че парламентарната процедура за законовите промени вече е изчерпана. „На второ четене в комисиите промените за партийните субсидии да бъдат 1 лв. бяха приети. Докладът е изготвен, как ще го променят – има ли такава парламентарна техника? (…) Разговорите с управляващата партия приключиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. 1 лв. – оставаме да видим какво ще направят те. Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лв. ДПС винаги прави, каквото казва, да видим ГЕРБ”, каза Пеевски. 

Мустафа Карадайъ допълни, че няма други предложения, постъпили в сроковете между първо и второ четене, и няма какво да обсъждат. От ДПС отново припомниха, че тяхното предложение е за нула лева субсидия и отворен модел на финансиране на политическите партии.

Припомняме, че само преди седмица от ГЕРБ и ДПС постигнаха принципно съгласие за отворено финансиране на партиите от физически и юридически лица, но след намаляването на субсидията на 1 лев. Малко след това от ДПС гласуваха против промените, предложени от ГЕРБ, защото настояваха да бъде прието тяхното предложение субсидията да бъде премахната.

В крайна сметка тази седмица в парламента трябваше да има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на дъравната субсидия за партиите. Партньорите в управлението - ГЕРБ и Обединени патриоти, обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас.  Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване, което тепърва предстои.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Investitor33
преди 4 години
Да помогнат и на БСП-то да си върнат парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още