IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартрансгаз“: Искаме газовата борса да заработи още през тази година

Водят преговори с различни големи производители и търговци на природен газ, които вече проявяват интерес към участие в борсовата търговия

12:50 | 27.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД си е поставило за цел газовата борса да започне да работи още през тази година, заяви главният изпълнителен директор на компанията Владимир Малинов.

“Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази календарна година газовата борса да започне реално своето функциониране”, коментира пред журналисти в парламента изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, след като парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, които целят създаване на условия за ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар.

Малинов уточни, че е необходима регулаторна и законодателна рамка и изрази надежда в най-скоро време измененията да бъдат приети и на второ четене.

“Целта ни е до края на годината борсовата търговия да започне”, допълни той.

В отговор на въпрос Малинов поясни, че капацитетните възможности за търговия на газовия хъб ще бъдат функция от инфраструктурните възможности. Той каза, че дъщерната компания на "Булгартрансгаз" вече е създадена - от 1 януари т.г. и към момента е 100% собственост на "Булгартрансгаз".

“Предвиждаме в процеса на либерализация на пазара съществен пакет от акциите на газов хъб "Балкан" да бъдат предоставени на заинтересовани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ”, посочи той.

Малинов обясни, че "Булгаргаз" ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през програмата за освобождаване на количествата, но се водят преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес към участие в борсовата търговия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още