IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Търговските сътресения вредят на енергийния преход

Необходимо безпрецедентно сътрудничество между компаниите и правителствата, за да се намалят емисиите на парникови газове до нула, смята председателят на BP

18:16 | 27.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на BP Plc Хелге Лунд.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на BP Plc Хелге Лунд. Снимка: Ройтерс

Търговските сътресения могат да навредят на прехода на глобалната икономика към зелена енергия и да попречат на подготовката на енергийните компании да се включат в този процес, сподели председателят на британското енергийно дружество BP Plc Хелге Лунд, цитиран от Ройтерс.

В първото си интервю като председател на една от най-големите петролни компании в света, Лунг сподели, че BP по-скоро ще възприеме ускоряващо се и подредено изключване на изкопаемите горива, отколкото бавен и дезориентиран преход.

Бившият главен изпълнителен директор на норвежката петролна компания Equinor посочи, че BP, както и нейните конкуренти като Royal Dutch Shell и ExxonMobil, ще играят ключова роля в осигуряването на успешен преход към нисковъглеродна икономика. 

„По-добре да станем свидетели на ускоряващ се преход“, смята Лунд, добавяйки: „Ще бъде много трудно на петролните и газовите компании, но така е по-добре и е предпочитано решение в сравнение с хаотичната внезапна промяна през следващите, може би, 10-15 години“.

Базираната в Лондон BP, подобно на някои от своите конкуренти, предприе стъпки за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата о 2015 г., включително и ограничаване на въглеродните емисии, отделяни при операциите на дружеството, свързани с обработката на изкопаеми горива. Тези цели компанията ще обвърже със заплатите на своите мениджъри, за да гарантира, че инвестициите отговарят на климатичните регулации.

Но според мнозина инвеститори BP трябва да направи много повече, за да се противопостави на катастрофалното покачване на глобалните температури.

През последните няколко години BP е инвестирала около 500 милиона долара във възобновяема енергия, станции за зареждане на електрически превозни средства и други нисковъглеродни технологии.

Инвеститори, управляващи повече от 34 трилиона долара в активи, почти половината от инвестирания в света капитал, тази седмица поискаха от правителствата спешни действия по изменението на климата.

Франция заяви, че няма да приеме окончателно комюнике на Г-20, което не споменава Парижкото споразумение.

„Дългосрочната рамка на енергийния преход е важна. С течение на времето за големите компании като ВР ще бъде много по-лесно, ако имаме стабилна глобална рамка за търговия и инвестиции ”, посочва Лунд.

По неговите думи е необходимо безпрецедентно сътрудничество между компаниите и правителствата, за да се намалят емисиите на парникови газове до нула до края на века.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 4 години
Още нещо наще тарикати ДУПЕтати изгониха UBER. Споделето патуване е доста зелена идея вместо всеки да тътри със собствения си автомобил. Друго защо държаваъа не се откаже от ДДС-то при публичния транспорт така бакшишите ще имат мегдан да смъкнат цените с 20% и не намали някоя и друга от огромните такси за тях.Как всички тизи зелени кавали искат само да ми бъркат в джоба. Защо дуржавата не се жертва а все обикновения човек да се жертва за тия зелени глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
vankata89
преди 4 години
Всеки тръби за глабално затопляне и простотии, а защо никой не говори защо има глобално затопляне. Има глобално затопляне защотото планетата е пренаселена. Ако населението намалее ще намалеят и парниковите газове. Българите достатъчно допринасяме за това планетата да не се пренаселва за нас никакви квоти.Друго върху което могат да помислят тия тикви е как цялото население в една страна да не се концентрира в една точка а да е по равномерно разпределено. Трябва да подпомагат местните общини по някакъв начин да привличат инвеститори така че хората да имат стимул да си стоят вкъщи, а не всичко живо да отиде в един град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Въглеродните емисии няма как да се намалят до 0 и тоя чичик го знае много добре, каквото и да говори. Факт - ВР инвестира в природен газ десетки пъти повече средства, отколкото във ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още