IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара иска да бори бюджетния дефицит с парите на централната банка

Само преди месец - преди изборите в Истанбул, властите се отказаха от сходно предложение заради притеснение от реакцията на пазарите

20:52 | 27.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турското правителство планира да използва средства от централната банка, за да подпомогне по този начин финансирането на бюджетния си дефицит. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на информиран източник.

Новината идва само седмици, след като ръководството на страната се отказа от предлагането на сходни мерки от страх, че това може да окаже влияние върху финансовите пазари.

Проектозакон, който вече е изготвен, ще позволи на централната банка да отклонява по-голяма част от печалбата си към хазната. Очаква се парламентът да разгледа предложението най-рано в петък. То също така включва и увеличение на данъците върху приходите за частните лица, както и по-високи налози върху недвижимото имущество при жилища на стойност над 10 млн. лири (1,7 млн. долара).

Мерките хвърлят светлина върху нарастващите притеснения на част от правителството за нарастващия бюджетен дефицит, след като влошаването на икономическото състояние затрудни събирането на данъци.

Междувременно разходите на държавата продължават да нарастват, което отчасти се дължи на местните избори в края на март и проведеното след това второ гласуване за кмет на Истанбул. Само преди около месец, преди вота за кмет в Истанбул, управляващите се отказаха от сходно предложение заради опасения, че това може на навреди на Турското фискално представяне.

Турската лира намалява стойността си спрямо долара, като към 18 ч. стойността ѝ е 5,7682 лири за долар.

Промените ще изискват централната банка да предава повече средства на правителството, намалявайки количеството, което финансовата институция е задължена да заделя в т. нар. резервни фондове в лири, които са отделни от валутните резерви.

Съществуващото законодателство позволява на централната банка да запазва около 30% от годишната си печалба като резерви в лири – таван, който по всяка вероятност ще бъде намален до една трета от настоящото си ниво, става ясно от копие на проектозакона, видян от Bloomberg.

Средствата няма да бъдат харчени за допълнителни разходи, но ще бъдат използвани за свиване на бюджетния дефицит.

За да се превърне в закон, предложението се нуждае от обикновено мнозинство в парламента, където управляващите и техните партньори националисти контролират около 60% от местата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Ердоган се учи от своя учител марио драги, какво толкова? Целия ес си попълва дефицита с печатане на пари и поне 10% инфлация годишно и ние не сме далеч от хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
osoitza
преди 4 години
Гарантирана формула за инфлация, даже може би хипер инфлация остава само да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още