IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не получиха ангажименти от съюзниците в НАТО за Иран

Америка ще предостави повече подробности на съюзниците следващия месец за това как се увеличава иранската заплаха, обяви Марк Еспър

20:57 | 27.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че не е получил твърд ангажимент от съюзниците в НАТО за участие в глобални усилия за гарантиране на сигурността на международните водни пътища срещу Иран, предаде АР.

Еспър заяви, че САЩ ще предоставят повече подробности на съюзниците следващия месец за това как се увеличава иранската заплаха и как могат да работят заедно за възпиране на по-нататъшна агресия.

Според висш американски служител съюзниците са проявили интерес към призива на Еспър по време на тяхната среща в Брюксел.

САЩ обвиняват Иран за нападения напоследък срещу петролни танкери близо до Персийския залив.
Съюзниците от НАТО не показват желание да се включват във военни усилия, които да съдействат за сигурността в региона. Европейските страни искат по-силно да се наблегне на намаляване до минимум на възможността за война.

Еспър призова съюзниците от НАТО открито да порицаят враждебните действия на Иран и да обмислят участие във все още развиващ се план за повишаване на сигурността на стратегическите морски пътища в региона, посочва Ройтерс.
Той поиска помощ, така че напрежението с Иран да не доведе до военни действия, а да се търси решение с дипломатически средства. 

"Ние не се стремим към въоръжен конфликт с Иран, но сме готови да защитаваме американските сили и интереси в региона. Никой не бива да бърка сдържаността със слабост", каза Еспър пред репортери по повод разговорите със своите колеги в централата на НАТО.

По думите на дипломати на държави от НАТО, присъствали на срещата при закрити врата, Еспър е казал на съюзниците, че САЩ не искат война с Иран, но също така няма да търпят никакви нови инциденти.
Според Еспър САЩ смятат Иран за отговорен за нападенията срещу танкери в Оманския залив, но не искат ситуацията да се изостря.

"Първите му думи бяха: не искаме да започваме война с Иран", каза един дипломат. "Еспър даде да се разбере, че става дума за границата (докъде САЩ ще проявяват търпимост към Иран), че нищо повече не би трябвало да се случи сега", заяви друг.

Дипломатите казаха, че министрите на отбраната на европейските държави начело с Франция са се опитали да използват първата си официална среща с Еспър в НАТО, за да успокоят конфронтацията между САЩ и Иран.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 4 години
До Крас,защо реши че Русия ще подкрепи САЩ. Според мен при конфликт САЩ Иран, Русия и Китай ще обяват неутралитет обаче тайно ще подкрепят Иран. И двете държави имат интерес противника им да е по-слаб икономически и военно. По-вероятно ми се струва при определени отстъпки за Русия /за които може и да не узнаем / тя ще действа като медиатор да се спре конфликта и убеди Иран да не обогатява уран над договорените количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
Крас, защо си решил, че Русия подкрепя САЩ срещу Иран не знам, но според мен грешиш и то много. Няма да е нужно да чакаме дълго. Времето ще го докаже и ти го знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Какво НАТО какви пет лева??!!!В кампанията да защитят Израел, САЩ се оказаха сами.Е, разбира се подкрепи ги РУСКАТА им колония. На срещата в Израел НЕТАНЯХУ ГУШКАШЕ И БОЛТЪН и представителя на руската колониална администрация Патрушев , отишъл да му съобщят за сведение какво са решили Израел и САЩ , което той трябва да преведе в изпълнение - ИРАН ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ СИРИЯ. Как Патрушев и двойника изпълняващ ролята на Путин ще изпълнят тази задача не е ясно , но за ПЕРСИТЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО КАКВА Е РОЛЯТА НА РУСИЯ В СИРИЯ. Тя е на ТРОЯНСКИЯ КОН , който унищожи много държави каквито бяха и Сърбия и Ирак и Либия и ......!!!В БИТКАТА С ПЕРСИТЕ РУСКИЯ ХАЗАРСКИ КАГАНАТ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ РЕАЛЕН СЪЮЗНИК НА САЩ И ИЗРАЕЛ.Европа е достатъчно умна за да осъзнае, че в подобни еврейски схеми не бива да се меси. ТЕ СИ НАДРОБИХА ТАЗИ КАША , СЕГА ТЕ ДА СИ Я СЪРБАТ. На Европа не и трябват врагове като Иран. На Европа и трябва спокойствие и мир. ПРОБЛЕМА С ИРАНСКАТА ЯДРЕНА ПРОГРАМА И ВЗАИМСТВАНАТА ОТ СССР система "Мъртвешка ръка" с иранско изпълнение коренно ще промени баланса на силите и ще направи САЩ едно опитомено кученце което ще изтръпва от страх при всяко слънчево затъмнение и цунамите което следва със него.СВЕТЪТ Е ТОЛКОВА РАЗЛИЧЕН, ЧЕ ДОРИ НИЕ НЕ ОСЪЗНАВАМЕ В КАКВИ ВРЕМЕНА ЖИВЕЕМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Moesia
преди 4 години
ПреЦедента няма ли да се изкаже? Или е ангажиран още да бори руснаците в Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Ще дупнат още 1-2 танкера, ще гръмнат една две бомби в центъра на Европата и всичко ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Нещо не им се получава тоя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още